Вчені повідомили про консервацію найдавніших слідів земного життя на Місяці
Сліди добіологічної еволюції на астероїди і комети, свідоцтва перших етапів розвитку життя на Землі
news-image

В надрах Місяця можуть зберігатися найдавніші сліди земного життя: потрапивши на супутник нашої планети з астероїдами, вони, як показали експерименти американських учених, мали всі шанси законсервуватися у місячній лаві. Нове дослідження на цю тему опубліковано в журналі Astrobiology, повідомляє Є! Єдність.інфо

Життя виникло на Землі приблизно 3,8 мільярдів років тому, але як саме це сталося, залишається однією з найбільших загадок науки. З тих пір тектонічні сили (рух літосферних плит) знищили практично всі породи, які зберігали сліди зародження життя.

Однак, як свідчать багато сучасних теорій, органічні сполуки (або їх прекурсори) могли потрапити на Землю на астероїди і комети. У такому разі ті ж об'єкти могли потрапляти і на Місяць, а органічні сполуки мали всі шанси пережити жорстку посадку. Нарешті, відносна геологічна стабільність супутника створила набагато кращі умови для їх консервації, ніж поверхня Землі.

Найвразливіше місце цієї теорії - небезпека з боку рідкої лави. Коли на Землі виникала життя, лава на Місяці витікала через отвори в корі, затоплюючи кругові басейни, що залишилися на поверхні після ударів астероїдів (майбутні місячні моря).

Щоб перевірити, як лава взаємодіє з органікою, Річард Мэтьюмэн (Richard Matthewman) з Імперського коледжу Лондона і її колеги провели експеримент. Вони помістили різні органічні сполуки в місячний пил і нагріли їх до 700 градусів за Цельсієм. Лава виявилася відмінною упаковкою для довготривалого зберігання: всього декількох десятків сантиметрів породи астероїда виявилося достатньо, щоб ізолювати від молекул спеку лави. Більш того, в подальшому лава могла виступати в ролі ізолятора, захищаючи органіку від сонячного вітру, радіації і ударів метеоритів.

Читайте також: У мозку людини є ділянка, яка відповідає за совість


Науковці говорять про високу ймовірність того, що найважливіші хімічні сполуки часів виникнення життя «законсервовані» в надрах Місяця.

«Сліди добіологічної еволюції на астероїди і комети, свідоцтва перших етапів розвитку життя на Землі і Марсі - все це могло зберегтися. Є частка іронії в тому, що найкращим місцем для пошуку ознак найдавнішого життя виявився сухий і млявий Місяць», - заявив колега Мэтьюмэна Марк Сефтон (Mark Sephton).