Суспільство
19 грудня 2017
Сьогодні в Україні відзначають День святого Миколая
Під покров святого Миколая потрапляють не тільки діти, які в ніч на 19 грудня терпляче чекають подарунків, а й студенти, мандрівники, водії, продавці, моряки.
news-image

День святого Миколая в Україні традиційно відзначають 19 грудня. Відповідно до історії, Микола з’явився на світ в 270 році нашої ери в Патарі. На той час це було найбагатше місто півострова Лікії, що в Середземному морі, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Батьки Миколи – Феофан і Нонна – жили заможно і глибоко вірили в Бога, тому з перших днів виховували його в християнському дусі. Вони померли, ледь Микола досяг повноліття.

Як свідчать перекази, свою спадщину Микола віддав вдівцю, який мав єдину дочку. Її коханий був з багатої сім’ї, і його батьки і чути не хотіли про безприданницю, яка прийде до них в будинок.

В один з вечорів Микола непомітно поклав мішечок з монетами в вікно спальні майбутньої нареченої. Тоді по місту ходили чутки, що закоханим допоміг ангел.

В Україну культ Миколи-чудотворця прийшов разом з християнством. Так, під покров святого потрапляють не тільки діти, які в ніч на 19 грудня терпляче чекають подарунків, а й студенти, мандрівники, водії, продавці, моряки.

Звертатися до Миколи в молитвах можуть і ті, хто перебуває в скруті, а також заміжні жінки, які просять чудотворця про спокійне сімейне життя.

За традицією, якщо дитина цілий рік вела себе добре, Миколай кладе їй під подушку солодощі або подарунки, а якщо погано – різку, нагадуючи, що за непослух потрібно відповідати.

У цей день неодмінно варто сходити до церкви і помолитися. День Миколая Чудотворця найкраще почати з ранкової служби.

Крім того, наслідуючи приклад святого Миколая, в цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю добродійністю.

Першим обійти свій двір повинен господар будинку – якщо він цього не зробить, то в прийдешньому році чекай біди, говорили наші пращури. Тому на Миколи чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

Також в цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: «На Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

День Миколая в старовину завжди відзначали весело: влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. Це веселе свято, тому 19 грудня потрібно проводити в радості і веселощах. 

Читайте також:У центрі Києва на Софійській площі вперше святкуватимуть католицьке Різдво