Політика
19 грудня 2017
Тимошенко закликала Раду звільнити Гонтареву до кінця тижня
Юлія Тимошенко заявила, якщо у четвер парламент не звільнить Гонтареву, то це значить, що більшість у Раді будуть причетні до зубожіння людей.
news-image

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що нардепи мають до кінця року звільнити голову Національного банку України Валерію Гонтареву, яка ще 7 місяців тому написала заяву про відставку і знаходиться у відпустці.

Про це вона сказала під час виступу на засіданні Верховної Ради, пише «Є!» з посиланням на УП.

За її словами, питання звільнення Гонтарєвої парламент має винести на розгляд у четвер, 21 грудня.

"Я хочу запитати, чому у цьому залі вже сім місяців не розглядається питання відставки пані Гонтаревої? Скажіть, будь ласка, як таке може бути, щоб сім місяців голова національного банку, яка підозрюється у корупції та зловживанні своїм службовим становищем, відпочивала і в той же час вважалася головою національного банку?", - звернулась до нардепів Тимошенко.
"Фракція "Батьківщина" наполягає, щоб питання відставки Гонтаревої було на четвер включене до порядку денного, щоб ця особа була відправлена у відставку, щоб проти неї була відкрита кримінальна справа по її словживанню службовим положенням і корупції на можливостях НБУ, а також практично за саботаж і непрофесійність щодо послаблення курсу гривні", - заявила лідерка "Батьківщини".

Вона додала, якщо у четвер парламент не звільнить Гонтареву, то це значить, що більшість у Раді "будуть причетні до зубожіння людей".  

Також вона звинуватила президента у змові з Гонтаревою і у маніпулюванні курсом гривні, та закликала викликати до парламенту Порошенка і голову НБУ для пояснень щодо ситуації з падінням курсу гривні.

Раніше повідомлялось, що 21 грудня Верховна Рада може розглянути призначення голови Національного банку України. Про це УП повідомило джерело у профільному комітеті Ради.

За інформацією УП, Петро Порошенко хоче бачити кандидатом нинішнього в.о. голови НБУ Яківа Смолія.

14 грудня Смолій заявив, що не отримував від президента Петра Порошенка пропозиції стати повноцінним керівником НБУ.

Як відомо, кандидатуру на призначення голови НБУ подає президент, а затверджує Верховна Рада.

Валерія Гонтарева ще 10 квітня заявила, що з 10 травня йде у відставку з посади голови Нацбанку.

Але її прохання не задовольнили – і вона вирішила піти у тривалу відпустку.

Пізніше вона заявила, що продовжить перебувати у відпустці за свій рахунок до затвердження її відставки.

Читайте також:Порошенко внесе в Раду законопроект про військовий суд – Ірина Луценко

Читайте також:Макрон і Меркель планують до березня узгодити реформу єврозони