Суспільство
21 грудня 2017
Дві основних поради як навчитися висипатись
Найголовніша таємниця висипання – це цикли сну.
news-image

Інформує «Є!», з посиланням на zik.ua.

Лягайте спати до 23:00

Це одне із найголовніших правил здорового сну. Вчені довели, що наш організм виробляє мелатонін (гормон сну) в період з 22:00 до 24:00, тому в цьому проміжку часу легше заснути.

Вам потрібно вирахувати, коли вам потрібно прокидатись і заснути щонайменше за 7,5 годин до цього. Лягайте спати найпізніше о 23:30, щоб за 30 хвилин ви ще встигнули заснути.

Якщо ви будете лягати пізніше, то скільки би не тривав ваш сон, а виспатись буде в рази складніше.

Цикли сну

Найголовніша таємниця висипання – це цикли сну. Всього існує 5 циклів і тривають вони по 90 хвилин, тобто 7,5 годин. Для того, щоб виспатись, ви повинні пройти всі стадії сну і спати не менше зазначених годин.

Перша стадія сну перебуває на межі між сном і неспанням. У цьому циклі вас легко розбудити за допомогою шуму чи гучних розмов поруч. Друга стадія настає тоді, коли мозкові хвилі сповільнюються, а рух очей припиняється. Третя і четверта стадія – глибокий сон, під час якого ми не бачимо сни, а всі процеси в організмі зупиняються.

П’ята стадія (або REM-стадія) потрібна мозку для обробки всієї інформації, що ви сприймали протягом дня. Саме на цій стадії і потрібно прокидатись. На цій стадії ритм серця частішає, тиск підвищується і організм сам готується до пробудження.

Читайте також: Тимошенко закликала Раду звільнити Гонтареву до кінця тижня