Світ
4 січня 2018
В Ісландії заборонили платити жінкам меншу зарплату ніж чоловікам
За порушення закону передбачені штрафи у сумі приблизно 500 доларів США на день.
news-image

Роботодавці в Ісландії віднині мають довести, що вони платять чоловікам і жінкам на однакових посадах однакові зарплати. Якщо вони цього не зроблять, ризикують отримати штраф.

Про це повідомляє CNN, інформує «Є!».

Закон, який набув чинності 1 січня, зобов’язує компанії отримати від уряду спеціальні сертифікати, які підтверджують, що вони платять жінкам та чоловікам однакові зарплати. Закон стосується усіх компаній, які мають щонайменше 25 штатних працівників. Фірми з більш ніж 250 працівниками повинні пройти сертифікацію до кінця поточного року, тоді як менші компанії отримуватимуть сертифікати у найближчі кілька років відповідно до їхнього розміру.

За порушення закону передбачені штрафи у сумі приблизно 500 доларів США на день.

Роботодавці все ще мають можливість заохочувати своїх працівників на основі їхнього досвіду, ефективності та інших аспектів. Проте компанії повинні показати, що відмінності у заробітній платі не пов'язані з гендерними ознаками.

Протягом останніх дев’яти років Ісландія є провідною країною, в якій успішно борються проти гендерної нерівності. Однак, незважаючи на це, ісландські жінки у 2014 році все ще отримували 78,5% заробітної плати чоловіків. Уряд зобов'язався подолати розрив у зарплатах між чоловіками і жінками до 2022 року. 

Читайте також: Нові правила для водіїв у 2018 році: 8 ключових змін