Суспільство
4 січня 2018
Поляки незаконно переправляли українців з Польщі до Великобританії
Злочинна група незаконно переправляла громадян України на підставі польських посвідчень особи.
news-image

До Окружного суду у Єлєній Ґурі на заході Польщі скеровано обвинувальний акт проти членів організованої злочинної групи, яка займалася незаконним переправленням іноземців (зокрема українців) з Польщі у Велику Британію, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Члени групи допомагали громадянам України перетинати кордон на підставі чужих польських документів, що посвідчують особу.

Співробітники Прикордонної служби Польщі вилучили понад 100 польських посвідчень особи.

Керівниці групи – 52-літній жительці міста Зґожелєц – загрожує до 10 років позбавлення волі, іншим членам групи – до 8 років позбавлення волі.

Обвинувальний акт скеровано щодо семи осіб – жителів Нижньосілезького воєводства, підозрюваних в організації та наданні допомоги під час перетину державного кордону всупереч законодавству.

Співробітники Прикордонної служби Польщі протягом кількох місяців розробляли організовану злочинну групу, яка брала участь у незаконному перевезенні іноземців, здебільшого громадян України з Польщі до Сполученого Королівства. Як з’ясували слідчі, іноземцям, котрі законно приїжджали до Польщі і які мали намір виїхати до Великобританії, продавали польські документи посвідчення особи, що були викрадені або викуплені.

Члени групи використовували схожість іноземців на осіб, зображених на документах. Після добору найбільш схожого документу іноземець, якому група забезпечувала проживання у пансіонатах та квиток на літак, вивчав дані особи. Іноземців автівками привозили у летовища або безпосередньо у Велику Британію.

За організацію виїзду у Сполучене Королівство члени групи отримували по 3 тис. євро з особи.

Група діяла від грудня 2016 року і організувала незаконний перетин корону щонайменше 11 іноземців. Таким чином групі вдалося нелегально заробити не менше 45 тис. євро.

Зупинити незаконну діяльність організованої злочинної групи та притягнути її до кримінальної відповідальності допомогло тісне співробітництво польських прикордонників зі спецслужбами Великобританії, Німеччини, Франції та Нідерландів. У результатів цієї співпраці вдалося затримати 24 іноземців, котрі використовуючи свою зовнішню схожість на осіб у польських документах і які намагалися незаконно в’їхати у Великобританію.

Читайте також: Прем’єр Польщі: Ми прийняли 1,5 млн українців, тисячі - із зони військових дій