Політика
10 січня 2018
Прем'єр Польщі заявив у Брюсселі про «кількадесят тисяч утікачів від війни в Україні»
Він зазначив, що Польща не буде приймати у себе мігрантів з півдня.
news-image

У Польщі процедури надання політичного притулку є досить жорсткими і небагато осіб отримало статус біженця в Польщі. Однак, у Польщі є понад мільйон українських трудових мігрантів, з яких кількадесят тисяч - це утікачі з територій, охоплених війною. Про це після зустрічі з президентом Євроради Жаном-Клодом Юнкером у Брюсселі, представляючи власні аргументи щодо небажання приймати біженців з Близького Сходу та Північної Африки, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

“Я представив нашу позицію трохи в іншому світлі. І справді, наші процедури надання притулку є досить жорсткими, оскільки на пальцях однієї руки у переносному значенні можна порахувати осіб, які отримали такий статус. Однак, ми показали тисячі прохань про надання притулку, які подаються в Польщі”,- заявив Моравецький.

Він повідомив Юнкеру, що свого часу Польща прийняла тисячі біженців з Чечні, які втікали звідти від двох воєн, а зараз має справу з наслідками російсько-української війни.

“Я говорив також про проблему російсько-української війни, яка призвела до того, що маємо понад мільйон осіб з України, які загалом є трудовими мігрантами. Однак, якщо дуже серйозно вивчити статистичні дані, то принаймні кільканадцять чи декілька десятків тисяч - це особи з територій, охоплених війною, без даху над головою, типові утікачі з території східної України”,- заявив Моравецький.

Він зазначив, шо Польща не змінює своєї позиції у питанні біженців і не прийматиме у себе мігрантів з півдня

Як повідомлялося, на початку грудня Єврокомісія подала до суду ЄС на Польщу, Чехію та Угорщину через невиконання цими країнами рішення від 2015 року про участь у процедурі обов'язкового розподілу біженців.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вже заявляв, що Польща прийняла у себе 1,5 мільйона українців, і більшість із них приїхали з територій, охоплених війною.

Посольство України в Польщі у відповідь оприлюднило заяву про "реальну кількість українських біженців", у якій ідеться, що за 10 місяців 2017 року польська влада надала статус біженця 56 громадянам України.

Читайте також: Консул України спростувала заяву Польщі про десятки тисяч українських біженців