Суспільство
11 січня 2018
Люкс на двох і квіти: в єпархії Гельсінкі виникла дискусія навколо витрат єпископа
Єпископ пообіцяв повернути частину грошей, витрачених на апартаменти класу люкс.
news-image

В єпархії Гельсінкі виникла дискусія навколо витрат єпископа, передає «Є!» із посиланням на фінське видання Yle.

Голова Ради єпархії, журналістка Йоханна Корхонен відправила єпископу гельсінської єпархії Теему Лааясало 40 питань щодо неясностей у витрачанні церковних коштів і діяльності компанії, що йому належала.

Згідно з твердженнями Корхонен, під час перебування настоятелем приходу столичного району Калліо, тобто церковним службовцем, Лааясало володів компанією, яка продавала церкві різні освітні послуги. Крім того, в бухгалтерському обліку були виявлені неясності: у 2017 році єпископ передав торговому реєстру дані про фінансові результати своїх компаній в 2012 і 2015, які різко відрізнялися від даних, раніше поданих до податкової служби.

У середу Лааясало написав на сайті єпархії, що всі бухгалтерські звіти його фірми перевірені владою.

Одне з питань від Корхонен стосується використання кредитних карт, що належать церкві.

Наприклад, ще бувши настоятелем приходу Калліо, Лааясало забронював в готелі в місті Савонлінна люкс на двох, хоча, за власними словами, подорожував наодинці.

Ще одна каюта-люкс на гроші церкви була заброньована на поромі Silja Line.

Після поїздки в Ізраїль тривалістю в три дні Лааясало отримав добові за сім днів.

Крім того, він купував церковним коштом квіти, квитки на фестиваль Flow, шоколад та інші не пов'язані безпосередньо до діяльності церкви товари і послуги. Часто він не надавав церковній владі ніяких чеків або звітів за свої покупки.

У тексті на сайті єпархії Лааясало підкреслив, що фестиваль Flow є найбільшим заходом, організованим на території приходу Калліо, тому він вважав за доцільне провести там зустріч з парафіянами. Він також висловив жаль, що втратив чеки за багато покупок, і пообіцяв повернути частину грошей, витрачених Об'єднанням парафій Гельсінкі на апартаменти класу люкс.

Читайте також: Робот Софія виступить з промовою в Українському Домі в Давосі