Світ
5 лютого 2015
Презервативи у Венесуелі - нечувана розкіш: 755 дол. за пачку
Венесуела має один з найбільших в Південній Америці темпів поширення ВІЛ-інфекції та вагітності в підлітковому віці
news-image

Венесуельці, які вже мають шикуватися в багатогодинні черги, аби купити курку, цукор, медикаменти та інші основні продукти зіштовхуються з новою проблемою: презервативи в країні важко знайти, і майже неможливо собі дозволити.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Bloomberg.

"Країна настільки зіпсувалася, що тепер ми повинні чекати в черзі, навіть, щоб займатися сексом", - поскаржився 31-річний Джонатан Монтілла, арт-директор рекламної компанії. - Це новий рекорд падіння".

Падіння цін на нафту посилило нестачу споживчих товарів в країні. На експорт сирої нафти припадає близько 95% всієї валютної виручки Венесуели. 

Вплив обмеженого доступу до протизаплідних засобів є куди важчим. Венесуела має один з найбільших в Південній Америці темпів поширення ВІЛ-інфекції та вагітності в підлітковому віці. Аборт є незаконним.

"Без презервативів ми не можемо робити нічого", - говорить Джонатан Родрігес, генеральний директор неприбуткової організації StopVIH. - Цей недолік загрожує всім програмам з профілактики, якими ми займаємося на території всієї країни".

На аукціоні сайту MercadoLibre, який венесуельці використовують, щоб отримати дефіцитні товари, пакет презервативів "Trojans" продають за 4760 боліварів (755 дол. за офіційним курсом). При цьому мінімальна місячна заробітна плата в країні складає близько 5600 боліварів.

Падіння на дві третини вартості венесуельської нафти з червня довело країну до межі дефолту. Замість скорочення соціальних витрат, Президент Ніколас Мадуро відповів на зниження доходів скороченням імпорту.