Суспільство
14 січня 2018
У Держдумі Росії запропонували частково денонсувати договір про дружбу РФ із Україною
Затулін: Треба всі питання вирішувати заново, зокрема і питання кордонів.
news-image

Договір про дружбу між Росією і Україною має бути частково денонсовано, заявив депутат від "Единой России", заступник голови комітету Держдуми РФ у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін, повідомляє "РИА Новости", передає «Є!».

На думку Затуліна, в договорі має бути змінено положення про взаємне визнання кордонів двох країн.

Депутат заявив, що договір "односторонньо вигідний" Україні. За його словами, "у другій статті договору ми визнаємо територіальні межі України, а вони, відповідно, наші, на момент підписання і ратифікації цього документа".

Затулін додав, що, "підписавши цей договір, Росія 1997-го, а потім під час ратифікації 1999 року підтвердила, що вона вважає, скажімо, Крим і Севастополь частиною території України".

На думку російського парламентарія, "треба всі питання вирішувати заново, зокрема і питання кордонів".

Положення про визнання кордонів закріплено у другій статті договору про дружбу. Вона проголошує: "Високі договірні сторони відповідно до положень Статуту ООН і зобов'язань по Заключному акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів".

Верховна Рада ратифікувала договір про дружбу, співробітництво і партнерство 14 січня 1998 року.

Договір укладається строком на 10 років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з високих договірних сторін не заявить іншій високій договірній стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду, – ідеться в документі.