Події
15 січня 2018
СБУ заблокувала шпигунську програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв
Хакерська програма дозволяла перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, фіксувати місцезнаходження абонента тощо.
news-image

Правоохоронці заблокували розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке призначалося для віддаленого негласного отримання інформації з мобільних терміналів, передає «Є!» із посиланням на прес-службу СБУ.

"Оперативники СБ України встановили, що група зловмисників з різних регіонів України розробила програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв. Свої «послуги» вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси.

Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до «сервісу». Йому надходило посилання, яке він мав фізично «закачати» на телефон потрібної йому особи. Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону, не виявляла ознак активності під час роботи та діяла приховано від власника", - йдеться в повідомленні відомства.

Можливості хакерського забезпечення дозволяли перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, фіксувати місцезнаходження абонента, «знімати» спілкування через популярні месенджери та електронну пошту, надавали доступ до фото- і відеофайлів, що зберігаються на мобільному пристрої.

Усі отримані дані зберігалися для клієнта в «особистому кабінеті» на веб-ресурсах зловмисників. Для постійного користування «сервісом» замовник повинен здійснити оплату на необхідний йому термін через електронні платіжні системи.

Співробітники Управління СБ України в Харківській області провели низку обшуків в офісах та за місцями мешкання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.

За висновками фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації.

Кримінальне провадження здійснюється за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про оголошення фігурантам справи підозри в скоєнні злочинів.

Читайте також: Пілоти турецького літака, який ледь не впав у море, пояснили причини аварії