Суспільство
18 січня 2018
Дифтерія в Україні: що потрібно знати про небезпечну хворобу і як вберегтись
При дифтерії без сироватки вмирає 50%,з сироваткою, в кращих клініках світу смертність становить 10-15%, тобто, кожен десятий хворий вмирає.
news-image

В Україні прогнозують спалах чергового інфекційного захворювання – дифтерії. Її чекають вже в 2018 році і подейкують, що ситуація буде набагато важчою, ніж з кором. Адже від дифтерії складно, навіть в разі масової імунізації, швидко виробити імунітет. Про це пише «Є!» з посиланням на “Обозреватель“.

Зокрема, про це заявив лікар-педіатр Євген Комаровський. За його словами, від дифтерії потрібно зробити щеплення тричі, а після повторити вакцинацію через рік. А потім вакцинуватися кожні 10 років.

“При дифтерії без сироватки вмирає 50%. З сироваткою, в кращих клініках світу смертність становить 10-15%. Тобто, кожен десятий хворий вмирає”, – говорить він.

Як зазначає лікар-експерт Віктор Литвиненко, дифтерія – гостра бактерійна інфекція. Збудник дифтерії – грампозитивна паличкоподібна бактерія Corynebacterium diphtheriae, шлях передачі – повітряно-крапельний. Іноді факторами передачі можуть стати забруднені руки та об’єкти зовнішнього середовища (предмети побуту, іграшки, посуд, білизну).

Ворота інфекції – слизові оболонки ротоглотки, рідше – носа і гортані, ще рідше – кон’юнктива, вуха, статеві органи, шкіра. Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів. Клінічні симптоми: дифтерія ротоглотки становить 90-95% всіх випадків захворювання у дітей і дорослих; у 70-75% пацієнтів вона протікає в локалізованій формі. Захворювання починається гостро, серед симптомів: підвищена температура тіла від субфебрильної до високої зберігається 2-3 дні. Інтоксикація помірна: головний біль, нездужання, зниження апетиту, блідість шкіри, тахікардія.

Дифтерійний круп

Виділяють локалізовану (дифтерія гортані) і поширену (з одночасним ураженням гортані, трахеї і навіть бронхів) форми. Поширена форма частіше узгоджується з дифтерією ротоглотки, носа. Останнім часом цю форму дифтерії досить часто зустрічають у дорослих хворих. Клінічно круп проявляється у вигляді трьох стадій, що послідовно розвиваються – дісфонічної, стенотичної і асфіксичної – при помірно виражених явищах інтоксикації.

Ускладнення

Ускладненнями дифтерії можуть бути – інфекційно-токсичний шок, міокардит, моно- і поліневрити, включаючи ураження черепних і периферичних нервів, полірадикулоневропатія, ураження надниркових залоз, токсичний нефроз.

Лікування

Всі хворі на дифтерію або з підозрою на неї підлягають госпіталізації. Терміни перебування хворих в стаціонарі і тривалість постільного режиму залежать від форми і тяжкості захворювання. Основним в лікуванні дифтерії вважають введення антитоксичної протидифтерійної сироватки.

При підозрі на токсичну форму дифтерії або дифтерійний круп сироватку вводять негайно, в інших випадках можливе вичікування при постійному спостереженні за хворим в стаціонарі.

Вакцинопрофілактика залишається основним способом контролю дифтерії. Схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи з 3 міс життя (вакцинують тричі з інтервалом 30-40 днів).

Ревакцинацію проводять через 9-12 місяців   після закінченої вакцинації. Для ревакцинації в 6-7, 11-12 і 16-17 років застосовують АДС-М. Для щеплень дорослих застосовують АДС-М в формі планової імунізації кожні 10 років до 56 років включно. Ефективність вакцинації проти дифтерії дає 95-відсоткове охоплення ефективного імунітету.

За словами дитячого лікаря-інфекціоніста Олени Луцької, епідемію дифтерії поки не прогнозують. 

“Є спалахи, вони можуть перейти в епідемію. Але зараз все робиться, щоб цього не сталося”, – говорить вона.

Медик зазначає, що проводиться активна робота по вакцинації і діти без щеплень поки не допускаються в колектив. Багато сил кинуто на інформаційну роботу. 

“Сподіваюся, епідемії не буде”, – відзначає вона.

Щоб уникнути потенційно небезпечної інфекції, за словами Луцької, потрібно вакцинуватися. 

“Це єдиний варіант”, – підсумовує вона.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано зростання захворювання на кір. Найбільше випадків кору в Івано-Франківській області -1344, в Одеській області -1256.

Зазначимо, що виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що немає жодних підстав відмовлятися від щеплення дітей. Вона розповіла, що вакцини від кору дуже якісні і мають спеціальний індикатор кольору, який попереджає про закінчення терміну придатності чи ігнорування умов зберігання флаконів.

Нагадаємо, що вірус кору передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом. Спалахи захворювання виникають кожні 5-6 років. Основною причиною поширення вірусу є відмова від вакцинації населення.

Читайте також:На Буковині зареєстровано більше півтисячі випадків захворювання на кір