Суспільство
20 січня 2018
Геращенко обіцяв просити мінімальний термін для тих, хто готував його вбивство, якщо вони допоможуть українським спецслужбам
Геращенко: Я буду радий, якщо кілери підуть на співпрацю зі слідством.
news-image

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що Святослав Жиренко і Дмитро Якуб, які готували замах на нього, уже рік перебувають під арештом у СІЗО. Про це він написав у Facebook, передає «Є!».

Обоє були раніше неодноразово судимі. Обоє, перебуваючи на території окупованого Криму, потрапили в поле зору російських спецслужб, які вирішили використовувати їх як витратний матеріал для реалізації своїх терористичних і диверсійних планів, – розповів він.

На думку нардепа, спецслужби РФ вирішили використовувати громадян України Жиренка і Якуба, оскільки ті були адептами "русского мира", і в разі їхнього затримання можна було списати замах на внутрішні українські справи.

Зараз кримінальну справу розглядає Оболонський суд міста Києва.

Оскільки обвинуваченим може загрожувати довічне ув'язнення, то справу розглядають за участю колегії присяжних, як гарантії законності та дотримання прав людини... Спільним для обох є їхнє багате кримінальне минуле. І хоча один із них на зорі своєї молодості навіть здобув вищу юридичну освіту, участь у пограбуванні і подальше відсидження одному світлому майбутньому, на жаль, завадили, – написав нардеп.

Він зазначив, що колишні ув'язнені не стали на шлях виправлення і погодилися стати виконавцями замовлення на його вбивство.

Загальний гонорар за вбивство, який пообіцяли кілерам, мав становити тис. Хоча не факт, що самих кілерів не ліквідували би після повернення на територію Російської Федерації. Для реалізації злочинного задуму спочатку планували використовувати вогнепальну зброю. Але потім було вирішено використовувати саморобний вибуховий пристрій із дистанційним детонатором. Так було безпечніше для самих кілерів з погляду можливостей безкарно покинути місце злочину, – розповів Геращенко.

За словами нардепа, вибуховий пристрій планували встановити вночі під його автомобіль на стоянці біля будинку. Потім один із кілерів мав на таксі поїхати через Чернігів у Росію, а другий залишився б до ранку, щоб натиснути на кнопку дистанційного підривача.

Однак зв'язкового, якого відрекомендували кілерам російські спецслужби як помічника з організації вбивства, перевербувала українська контррозвідка, і він одразу ж повідомив про підготування замаху до СБУ.

І на орендованій квартирі в Києві, яку орендували кілери, і в їхній автомобіль було встановлено безліч "жучків", які давали змогу контррозвідникам фіксувати кожен їхній крок. За час стеження за мною кілери кілька разів виїжджали до РФ, у місто Бєлгород, для зустрічі зі своїм куратором – агентом російських спецслужб Андрієм Тихоновим і ще одним негідником, імені якого поки не розголошують. Також кілери вели переговори зі своїми російськими кураторами через інтернет, – розповів він.

Геращенко зазначив, що 20 січня 2017 року, коли вбивці вийшли з будинку з вибуховим пристроєм, їх затримали.

У мене немає особистої ненависті чи бажання помсти моїм невдалим кілерам. Вони по-своєму нещасні, люди, які заплуталися і яких певним чином використовували російські спецслужби. І я буду тільки радий, якщо вони нарешті підуть на співпрацю зі слідством і нададуть інформацію, яка, можливо, допоможе розкриттю інших злочинів російських спецслужб на території України. У такому разі я сам буду офіційно просити суд призначити їм мінімально можливе покарання, – заявив він.

Нардеп додав, що в іншому разі кілерам "нічого робити серед нормальних людей до кінця їхніх днів".