Події
22 січня 2018
Адвокати просять Порошенка закупити 3D-мікроскоп для ідентифікації зброї, застосованої проти Небесної сотні
Наявна у слідчих техніка не дозволяє ідентифікувати зброю, бо під час Революції Гідності міліція використовувала спеціальні кулі, які розбиваються в тілі на багато дрібних частин.
news-image
Наявна у слідчих техніка не дозволяє ідентифікувати зброю, бо під час Революції Гідності міліція використовувала спеціальні кулі, які розбиваються в тілі на багато дрібних частин. Про це пише «Є!» з посиланням на Громадське.
 
Члени родин Небесної сотні разом із Адвокатською дорадчою групою звернулися до президента України Петра Порошенка та прем’єр міністра Володимира Гройсмана з проханням закупити оптичний профілометр для потреб слідства. Копії листів адвокати виклали в соцмережах.

Член Адвокатської дорадчої групи Маркіян Галабала в ефірі Громадського радіо розповів, що без цього приладу неможливо ідентифікувати зброю, з якої стріляли міліціянти в протестувальників Революції Гідності 20 лютого 2014 року.

«Це специфічний мікроскоп, який дозволяє шляхом 3D-моделювання встановлювати співпадіння конкретної кулі, випущеної з конкретного ствола — тобто, ідентифікувати, з якої саме зброї була випущена ця конкретна куля», — сказав Галабала.

Складність ідентифікації використаної проти мітингувальників зброї полягає в особливості куль, зазначає адвокат. За його словами, під час Революції Гідності міліція застосовувала так звані експансивні кулі, які при контакті з тілом людини розсипаються на велику кількість дрібних частин.

Рік тому за сприяння Кабінету міністрів вже закупляли мікроскопи з цієї метою, проте, зазначає Галабала, їхньої потужності не вистачає.

За словами адвоката, якісний профілометр коштує приблизно три мільйони гривень.

Поки що ні Порошенко, ні Гройсман не відреагували на листи.

Експансивні кулі — особливий вид куль із виїмкою, завдяки якій при попаданні в ціль вони «розкриваються». Такі кулі визнані негуманними, оскільки при влученні в незахищене тіло завдають великих пошкоджень в м’яких тканинах.

Ці кулі заборонені для військового застосування з 1899 року першою Гаазькою мирною конвенцією. Проте вони активно використовується в органах правопорядку та надходять у вільний продаж в низці країн.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року правоохоронці застосували зброю проти мітингувальників Революції Гідності. Внаслідок цього загинуло близько ста людей. Перші смерті на Майдані сталися 22 січня — тоді від вогнепальних поранень загинули Михайло Жизневський та Сергій Нігоян.

Читайте також:Небесна Сотня не їхала на Майдан помирати, цих людей просто вбили, - журналістка