Ринок України втомився від помилок НБУ і МВФ, і може не витримати ці експерименти - експерт
news-image

НБУ потрібно було давно відмовитись від ідикативного курсу. Все і так зрозуміло, що він не працює. Який сенс робити офіційний курс 15 грн, якщо валюту за цим курсом купити не можна, а ось за курсом 20 грн, на чорному ринку можна купити будь-обсяг валюти.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Тепер, коли керівництво НБУ в черговий раз зрозумів, що він просто не вміє керувати валютним ринком вирішив відмовитися від своєї іграшки - має статися те, що давно чекали: в Україні нарешті з'явитися одні курс і тим самим є можливість відродити валютний ринок України", - говорить експерт.

При цьому, дуже важливо, що б НБУ власними руками знищив свою ж ініціативу, попереджуж Охріменко. На приклад - необхідно розвивати можливий успіх повною відміною всіх валютних обмежень.

"Для того, щоб в Україні дійсно був один ринковий курс, необхідно, щоб НБУ негайно скасував всі обмеження на валютному ринку і почав формувати офіційний курс по реальних операціях на міжбанківському валютному ринку.

Читайте також: Долар виросте до 20-25 грн, зате валюта з’явиться в обмінниках, - експерт коментує рішення НБУ

Сьогодні на сірому міжбанківському валютному ринку курс 22 гривні - значить і офіційний курс буде 22 гривні. Але якщо курс на міжбанку знизитися до 17 грн, то і офіційний буде знижуватися. Якщо зробити нормальний ринковий курс, то валюта з'явиться в банківських обмінниках. Буде вигідно не нести валюту на чорний ринок, а спокійно міняти в банках, і як результат, це може відродити не тільки валютний, але і банківський ринок.

"Хочеться, щоб керівництво НБУ більше думало своє головою і брало розумні рішення,а не постійно озиралися на поради МВФ, і як наслідок, робив помилку за помилкою. Ринок України втомився від помилок НБУ і МВФ, і може не витримати ці експерименти", - вважає аналітик.