Суспільство
23 січня 2018
У Бельгії судять «диякона смерті», який здійснював евтаназію проти волі пацієнтів
Серед жертв медбрата - власна матір.
news-image

У Бельгії розпочався суд над католицьким дияконом, якого звинувачують у вбивстві не менше 10 осіб, включаючи його власну матір, передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

Іво Поппе, який за сумісництвом працював медбратом, звинувачується в тому, що вводив у вени своїх жертв ін'єкції повітря, що призводило до закупорки кровоносних судин з летальним результатом.

Звинувачення стверджує, що всі вбивства сталися в клініці в Менене, де Поппе спочатку працював медбратом, а після рукоположення в диякони займався там же пастирською роботою.

Сам він називає свої дії евтаназією, наполягаючи на тому, що діяв зі співчуття до людей похилого віку та невиліковно хворим.

Бельгійські газети вже називають 61-річного Поппе "дияконом смерті". Якщо він буде визнаний винним за всіма пунктами звинувачення, це стане одним з найбільш масових вбивств в історії Бельгії.

Диякон - нижча ступінь священства в християнстві. У Римсько-католицької церкви в коло обов'язків диякона входить співслужіння священику під час урочистій євхаристійній літургії, заміна священика в деяких функціях, а також читання проповіді та здійснення рішення.

Поппе був заарештований в 2014 році, після того, як він сказав своєму психіатру, що піддав евтаназії десятки людей. Всі його жертви, за його словами, були літніми і невиліковно хворими людьми.

За відомостями місцевих газет, він частково зізнався у скоєному під час допитів, кажучи, що лише жалів смертельно хворих пацієнтів. Він, однак потім відмовився від цих слів і зараз відкидає всі звинувачення.

Звинувачення вважає, що серед убитих Поппе людей кілька його родичів: двоє двоюрідних дідусів, його тесть, та його власна мати, яка померла в 2011 році. Наскільки відомо, його мати страждала від депресії, але її лікарі заперечують, що вона пішла б на евтаназію добровільно.

Звинувачення стверджує, що Поппе вбив набагато більше людей, вказуючи на той факт, що у своєму щоденнику він вів список пацієнтів, що померли в клініці. За їх словами, підозри викликають не менше 50 смертей.

Виступаючи в понеділок в суді у Брюгге, адвокат Поппе закликав не надавати значення цим висновкам звинувачення, сказавши, що в клініці помирало багато літніх людей і його клієнт просто згадував випадки смерті, що відбувалися на його очах.

Суд триватиме більше тижня, і заслухає свідчення десятків свідків, в тому числі і родичів померлих.

Читайте також: Курс валют на 23 січня