Суспільство
23 січня 2018
Користь оптимізму для здоров’я: 8 факторів
Еволюційно ми запрограмовані на те, щоб бути песимістами та постійно уявляти найгірший розвиток подій.
news-image

Вчені стверджують, що песимізм — це вроджена риса. Однак, якщо давним-давно людині вона була корисною, то в сучасному світі з нею далеко не зайдеш. На щастя, кожен із нас може позбутись песимізму і налаштуватись на оптимізм, який має безліч переваг для здоров’я. Про це пишуть Мізки.com, повідомляє «Є!».

Еволюційно ми запрограмовані на те, щоб бути песимістами та постійно уявляти найгірший розвиток подій.  Можливо, багато десятиліть це відігравало важливу роль в житті людини, адже їй доводилось виживати в складних умовах, та чи залишається це актуальним сьогодні? 

Чесно кажучи, ні. Сучасний світ дуже відрізняється від того, в якому жили, наприклад, первісні люди.  Ніхто не каже, що сьогодні для людей не існує жодних загроз, зараз теж буває страшно і з’являється думка — “Куди ж котиться цей світ?”, але ці загрози виглядають абсолютно по-іншому, вони ховаються за різними масками, і песимізм аж ніяк не той інструмент, який допоможе впоратись з ними.

Про те, що від песимізму мало користі в ХХІ столітті, стверджує Діпіка Чопра, яка отримала докторську ступінь в галузі клінічної психології і майже все своє життя цікавиться питанням “Стакан наполовину повний чи порожній?”. На її думку, кожному з нас потрібно практикувати оптимізм. Адже завдяки цьому буде збільшуватись кількість позитивних думок про себе та світ, який нас оточує.  

Під час своєї роботи Діпіка Чопра намагається допомогти людям з’ясувати, що для них означає поняття “оптимізм” та як налаштуватись на його хвилю.

А ми пропонуємо ознайомитись із причинами, чому бути оптимістом — це хороша ознака.

1. Оптимізм збільшує тривалість життя

Згідно із проведеними дослідженнями, оптимісти живуть довше. І тут мова йде не лише про кілька додаткових років, такі люди живуть більш повним життям.  Що стосується статистики, то науковці із Університету Північної Кароліни стверджують, що смертність серед песимістів на 43% вища.

2. Оптимісти хворіють рідше, ніж песимісти

Навіть якщо оптимістично налаштована людина хворіє, вона виздоровлює набагато швидше, аніж песимістично налаштована.

3. Вони менше страждають від стресу

Коли в житті все йде не за планом, оптимісти менш пригнічені через це. А все тому, що розуміють — не потрібно робити проблеми там, де її насправді нема, а якщо і є, то надмірність емоцій не сприятиме її вирішенню.

4. Оптимісти щасливіші

Оптимісти стверджують, що вони наповнені відчуттям щастя та іншими позитивними емоціями. Як відомо, якщо у людини хороший настрій, то мозок краще виконує свої функції, а тому людина більш продуктивна і їй легше вирішувати проблеми.

5. Вони краще сплять вночі

6. Оптимісти мають добре налагоджені соціальні зв’язки

7. Вони частіше досягають поставлених цілей та більш успішні

8. Оптимізм захищає наші серця

Незважаючи на те, що песимізм — природно для кожного з нас і дехто просто більш оптимістичний, можна навчитись бути оптимістом. І це неабияка хороша новина. Пам’ятайте, кожен із нас наділений силою, яка сприяє цьому, потрібно лиш вивільнити її та оволодіти.  

Читайте також:Секрет довголіття і здоров'я: чому японки ніколи не товстіють та живуть дуже довго