Події
25 січня 2018
Із затриманих у 2017 році 9,4 тис. корупціонерів реальні терміни отримали 107 - Луценко
Генпрокурор розповів, як карають корупціонерів.
news-image

Зі спійманих на гарячому упродовж 2017 року понад 9,4 тис. корупціонерів судові вироки отримали менше за 1,7 тис., при цьому переважна більшість отримали умовні терміни, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Минулого року ми затримали рекордну кількість корупціонерів під час отримання або вимагання хабарів. Взяли на гарячому 9425 осіб! З них 1 692 людини засуджені! Це понад утричі більше, ніж за будь-який інший рік. Так, переважно умовні терміни, реально опинилося у в'язниці 107 осіб", – сказав Ю. Луценко в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в четвер.

Він зазначив, що у суддів є можливість присуджувати терміни нижче нижньої межі, проте в 2015 році Верховна Рада ухвалила рішення заборонити в корупційних злочинах давати термін нижче нижньої межі. Тому зараз Генпрокуратура проводить перевірку, скільки зі згаданих 1 тис. 692 осіб вчинили злочини після 2015 року.

"Якщо такі є, а я впевнений, що їх там не менше половини, то це означає, що судді ухвалили незаконні рішення. І я обіцяю... що у всіх таких випадках прокуратура почне кримінальне переслідування суддів, які прийняли свідомо неправомірні рішення", – заявив Ю.Луценко.

При цьому генпрокурор зазначив, що "для держслужбовця отримати навіть умовний термін – велике покарання, вже на службу його не візьмуть, це "вовчий квиток".

Водночас він зазначає, що покарання корупціонерів – це "не єдиний і навіть не головний метод викорінення корупції".

"Затримавши хабарника, ми, тобто держава, не усунули можливість для нових зловживань. Тому головне – знищення самого ґрунту для корупції", – наголосив Ю.Луценко.
Читайте також: Кабмін збільшив оклад раднику, прес-секретарю та уповноваженому Президента