Суспільство
28 січня 2018
Названо продукт, який викликає у людей слабоумство
Любителі смажених солоних горішків і картопляних чіпсів з високим вмістом солі створюють небезпеку не тільки для свого серця, а й для головного мозку.
news-image

Любителі смажених солоних горішків і картопляних чіпсів з високим вмістом солі створюють небезпеку не тільки для свого серця, а й для головного мозку. Вчені з медичного центру Weill Cornell в Нью-Йорку провели дослідження на мишах, яких посадили на дієту з високим вмістом солі.
Результати дослідження опубліковані у виданні Nature Neuroscience, пише «Є!»  з посиланням на “Народна Правда”.

Вчені дійшли висновку, що у тварин було зафіксовано зниження мозкового кровообігу на 28% в корі і 25% в областях гіпокампу головного мозку. Ця ділянка відповідає за навчання і пам’ять.

Причиною стало зменшення обсягу виробленого оксиду азоту – газу, що генерується ендотеліальними клітинами.

“Ми виявили, що у мишей, які перебували на високосольовій дієті, розвинулася деменція, навіть коли артеріальний тиск не підвищувався”, – сказав автор дослідження, професор Костантино Ядекола (Costantino Iadecola).

За його словами, це дивно, оскільки у людей шкідливі ефекти від впливу солі на організм пов’язані з гіпертонією.

Мишей розділили на дві групи, кожна з яких отримувала продукти харчування, що містять 4% і 8% солі відповідно. Це від 8 до 16 разів більше норми, що еквівалентна нормі для людини.

У гризунів з другої групи швидше розвинулася деменція. Вони значно гірше справлялися з тестом на розпізнавання об’єктів, гірше проходили лабіринт і інші випробування.

Крім того, в результаті високого споживання солі білі клітини крові отримували більше інтерлейкіну 17 (IL-17). Цей білок регулює імунні і запальні реакції і зменшує обсяг вироблення оксиду азоту в ендотеліальних клітинах.

Після лікування інгібітором ROCK Y27632 рівні IL-17 зменшувалися, а вироблення оксиду азоту відновлювалося.

Нагадаємо, згідно з новим дослідженням американських вчених, вживання занадто великої кількості солі може збільшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Раніше експерти назвали вбивчі поєднання при вживанні алкогольних напоїв. Перш за все, заборона стосується лікарських препаратів, які не можна приймати разом з алкоголем.

Нагадаємо також, щодня людина вживає разом з продуктами харчування як корисні, так і шкідливі речовини, а в деяких випадках – смертельно небезпечні отрути, такі як ціанід або глікоалкалоїдна отрута. Небезпека ховається навіть у звичних продуктах.

Читайте також:Названо овочі, споживання яких не дає скинути зайву вагу