Суспільство
28 січня 2018
Оксана Забужко і Яна Зінкевич отримали нагороди за жертовність та гуманізм
Щорічна відзнака вручається вже всьоме.
news-image

Українська письменниця Оксана Забужко і медик-волонтер Яна Зінкевич отримали у Римі відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізм. 

Церемонія вручення відзнаки відбулася у суботу, 27 січня, в Римі у соборі святої Софії Української греко-католицької церкви, повідомляє «Є!» з посиланням на "Укрінформ".

Щорічна відзнака вручається вже всьоме. Цьогоріч її лауреатами також стали німецька благодійниця Бригітта Вебер, американський історик Тімоті Снайдер і колишній посол Євросоюзу в Україні, голова Представництва ЄС у Ватикані Ян Томбінський.

Участь у заході взяли лауреати відзнаки, глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник та інші члени Комітету: владика Богдан Дзюрах, Олександр Богуцький, Данило Лубківський.

"Усі сьогоднішні кандидати - збірний образ священномученика Омеляна. Це правда про Україну, яка є в поезії Оксани Забужко, інтелектуальній чесності історика Тімоті Снайдера, допомозі та жертовності Яни Зінкевич, братській допомозі та розумінні Яна Томбінського, щедрості до доброти Бригітти Вебер. Їх усіх об'єднав Омелян Ковч", - сказав голова Комітету з вшанування пам'яті священномученика Омеляна.

Він зазначив, що 

"Омелян Ковч у листах родині з концтабору писав, що це єдине місце, окрім Раю, де він може бачити Бога. Я питав, як це: бачити Бога серед пекла на землі? Він бачив Бога у стражданні інших, у всіх, з ким ділився милосердям. А завтра (йдеться про неділю, під час візиту до церкви УГКЦ Папи Римського Франциска - ред.) наш голос почує весь світ. І ми будемо благати Бога, вимолювати мир для України".

Читайте також:Чверть українців, які виїжджають за кордон, планують пережити там важкі часи