Перший тендер 4G: головний переможець – Ахметов
НКРЗІ сплатить компанії Ахметова понад 500 млн грн компенсації за 4G-частоти.
news-image

Перший конкурс на ліцензії на 4G-зв'язок у діапазоні 2600 МГц розпочато – перший лот з широкими частотами придбав lifecell за ціною 601,6 млн грн, а другий лот – за ціною 307,6 млн грн. Третій та четвертий лоти забрав «Київстар» вартістю 293 млн грн кожен, також компанія забрала п'ятий лот за ціною 330,3 млн грн. Шостий та сьомий лоти забрав «Vodafone Україна» за ціною 645 млн грн та 286 млн грн, відповідно, передає «Є!» із посиланням на Mind.

Так, мобільні оператори отримали наступну кількість частот lifecel – 15 МГц, «Київстар» – 15 МГц і «Vodafone Україна» – 10 МГц.

«Бюджет країни поповниться на суму близько 2,456 млрд грн. Це більше від стартової ціни майже на 169 млн грн», – прокоментував у своєму Facebook проведення тендеру народний депутат об'єднання «Самопоміч» Роман Семенуха.

Перший тендер 4G: головний переможець – Ахметов

Розмір плати за 1 МГц у кожному з семи діапазонів радіочастот у всіх регіонах України складає 28,6 млн грн, а термін дії ліцензій на користування радіочастотами – 15 років.

Однак головну перемогу отримав бізнесмен Рінат Ахметов, адже Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), сплатить компенсацію понад 500 млн грн ТОВ «ММДС-Україна», 100% якої належить бізнесмену Рінату Ахметову, за низьколіквідні радіочастоти для 4G, які компанія передала державі і які отримала у 147 раз дешевше.

Мова йде про 80 МГц радіочастот у низьколіквідному діапазоні 2500–2700 МГц, який і був виставлений на аукціон. Так, фактично зазначену компенсацію НКРЗІ сплатить за рахунок мобільних операторів «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell, які взяли участь у 4G-тендері.

Нагадаємо, зазначений діапазон частот підходить для розвитку зв'язку четвертого покоління тільки у густонаселених місцях. Так, всі учасники тендеру раніше підтвердили, що дійсно планують розгортати 4G на 2,6 ГГц у містах-мільйонниках і місцях скупчення великої кількості людей.