Україна
31 січня 2018
В Україні не заборонять продаж другосортного молока, - представництво ЄС в Україні
Нові стандарти по підвищенню якості молочної продукції будуть впроваджувати поступово, проте навіть після їх повного набуття чинності другосортне молоко селяни зможуть продавати для виробництва кормів для тварин або казеїну.
news-image

В Україні не заборонять повністю продаж другосортного молока у зв'язку із запровадженням нових стандартів, проте молоко із великою кількістю мікроорганізмів та соматичних клітин продаватимуть для виробництва кормів для тварин або казеїну. Про це йдеться у заяві представництва Європейського Союзу в Україні, пише «Є!» з посиланням на 112.

Зазначають, що Україна змінює стандарти якості, щоб наблизити їх до європейських.

Наразі в Україні лише молоко екста гатунку відповідає вимогам до безпечності в ЄС. Так, рівень дозволеної кількості мікроорганізмів молока першого ґатунку в 5 разів вище, ніж це дозволено в ЄС. Рівень соматичних клітин також на 200 тис./см3 більше, ніж в ЄС.

Пояснюють, що кількість соматичних клітин свідчить про те, чи була корова здоровою, адже інфекції та збудники захворювань можуть передаватись споживачам.

Відповідно до запланованих змін, використання молока другого ґатунку обмежать для виробництва продуктів для людей, проте все ще буде дозволено для виробництва кормів для тварин або казеїну. Для молока першого класу зменшать допустимий рівень соматичних клітин, хоча він буде все одно вище, ніж дозволено у Європі (500 та 400 тис/см3 відповідно).

Разом з тим, норми для молока першого та екстра ґатунку не змінюються.

Коли нові стандарти запрацюють, лише молоко екстра класу повністю відповідатиме нормам ЄС.

У повідомленні представництва ЄС в Україні зазначають, що для отримання молока вищої якості треба мити руки перед доїнням, використовувати чистий посуд та доїльні установки. Молоко треба зберігати при температурі нижче за 10 градусів по Цельсію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про ситуацію із безпечністю молока в Україні. Зазначалося, що молоко екстра-класу можна добути лише без контакта з руками, тобто при використанні доїльних апаратів та за умови моментального охолодження.