Політика
31 січня 2018
Нардепи пропонують підвищити стипендії студентам, які працювали шахтарями, а також студентам-дітям шахтарів
Законопроект зареєстрували народні депутати Юлія Тимошенко, Сергій Євтушок та Вадим Івченко.
news-image

«Батьківщина» пропонує підвищити стипендії студентам, які працювали шахтарями, а також студентам, батьки яких працювали шахтарями. Відповідний законопроект про внесення змін до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо підвищення розмірів стипендії (№7531) зареєстрували народні депутати Юлія Тимошенко, Сергій Євтушок та Вадим Івченко.

Цим законопроектом передбачено, що шахтарям, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи, гарантована виплата за рахунок коштів державного бюджету соціальної стипендії в розмірі фактичного прожиткового мінімуму.

Цю норму було вилучено Законом України від 06.12.2016 №1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» у порушення статті 22 Конституції України. Також було передбачено, що Кабінет Міністрів України визначатиме розміри стипендій для зазначених осіб.

Як пояснив Сергій Євтушок, мета цього документу – припинити порушення статті 22 Конституції України та відновити норму щодо виплати стипендії на рівні прожиткового мінімуму.

«Ухвалення цього закону сприятиме відновленню соціальної справедливості при визначенні розміру стипендії», – додав політик.

Як зазначається у пояснювальній записці, додаткові видатки на виплату стипендій цим категоріям громадян можуть бути профінансовані за рахунок зменшення видатків, які передбачені на 2018 рік для реставрації Маріїнського палацу у м. Києві у сумі 200 млн грн, що не є першочерговими.

Читайте також: Саудівські принци та чиновники-корупціонери “заплатили” за свою свободу $ 107 мільярдів