Політика
6 лютого 2015
У Конгресі США кажуть, що Обама не виконав обіцянки з постачання зброї Києву
Представники Республіканської партії в конгресі США звинуватили уряд своєї країни в тому, що він не виконує обіцянки з постачання Києву нелетального озброєння; ці дані підтверджуються непублічним звітом адміністрації Обами, який було передано сенаторам.
news-image

Про це повідомляє американська агенція Bloomberg, що оприлюднила копію документа та коментарі декількох посадовців, інформує Є! Єдність.інфо з посиланням на "Європейську правду".

"Є велика відмінність між тим, що обіцяли Штати в питання постачання нелетального озброєння, і тим, що було реально надано", - стверджує Bloomberg.

"США продовжує давати обіцянки, які ми самі ж не виконуємо. Ми не вважаємо, що обіцянки адміністрації Обами були виконані", - заявив агенції сенатор Роб Портман, який є одним з ключових лобістів надання Україні летального озброєння. "Схоже, що уряд хоче лишитися осторонь в той час, як відбувається ескалація насилля", - додав він.

Як відомо, президент Обама представляє Демократичну партію США, тобто республіканці є його конкурентами у внутрішньополітичній боротьбі.

Оприлюднений агенцією документ не містить вихідних даних, але журналісти стверджують, що це – звіт про фактичне виділення Києву нелетальної військової допомоги станом на середину грудня. Рішення про виділення такої підтримки на суму 8 млн було ухвалене влітку.

Читайте також: 15 сенаторів США просять Обаму надати військову допомогу Україні

Загалом не було поставлено близько половини обіцяного обладнання, стверджують в американському парламенті.

Згідно із цим документом, США обіцяли надати українській армії та прикордонній службі, але не надали  низку найменувань техніки та апаратури, а саме: більше 100 броньованих машин Humvee, броньовані карети швидкої допомоги, системи очищення води, медичне обладнання тощо.

Також Вашингтон провів заміну деяких найменувань, запитуваних українською стороною, на інші, щоби виключити використання американської допомоги у наступальних операціях. Зокрема, приціли нічного бачення було замінено на прилади нічного бачення, а контрбатарейний радар далекого радіусу дії замінили на менш ефективний антимінометний радар.

Речниця Держдепу Джен Псакі підтвердила агенції, що наразі США поставило в Україну лише близько половини обіцяної допомоги. Однак у зовнішньополітичному відомстві Сполучених Штатів наполягають, що держава планує виконати зобов'язання.