Суспільство
3 лютого 2018
Бутусов про «національні дружини»: Ця ідея комусь нагадує фашизм, комусь – патріотизм. Але тенденція одна
Бутусов: Занадто багато проблем і несправедливості вже не вирішують у нашій країні ані поліція, ані прокуратура, ані суд.
news-image

Приведення до присяги "національних дружин" на Майдані Незалежності в Києві 29 січня – це початок виборчої кампанії партії "Національний корпус". Таку думку в статті для ZN.UA висловив журналіст, головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, передає «Є!».

Акція на Майдані – початок виборчої кампанії "Нацкорпусу", запрошення вступати в організовані лави тим, хто хоче щось точково вершити жорстко й не зволікаючи. Це демонстрація того, що "Нацдружини" можуть не тільки вийти на Майдан, а й зайти куди завгодно, – пише Бутусов.

За його словами, влада в Україні не створює "проектів, які б мобілізували суспільство".

Навпаки, всі стратегії президента Порошенка, коаліції Блоку Петра Порошенка і "Народного фронту" у парламенті мають демобілізуючий соціальний характер. Влада не намагається дати суспільству ціль, стратегію й не створює структур для досягнення поставлених завдань. Правлячі партії не ведуть організованої мобілізуючої роботи, перетворившись на структури вирішення питань і допоміжні апарати забезпечення поточної діяльності держструктур. Занадто багато проблем і несправедливості вже не вирішують у нашій країні ані поліція, ані прокуратура, ані суд, – продовжив журналіст.

Він додав, що "не варто дивуватися, що там, де потрібні швидкі рішення, виникає попит на тих, хто ці рішення здатний приймати й виконувати".

У цих умовах мобілізуючі проекти створюють ті, хто розуміє, що влада – це не функція, влада – це ідея. Ця ідея комусь нагадує фашизм, комусь – націоналізм, комусь – екстремізм, комусь – патріотизм. Враження можуть бути різні. Але тенденція одна – невелика згуртована й мотивована група людей може самою своєю мовчазною присутністю диктувати порядок денний в одній слабкій міській раді. Безліч таких згуртованих і мотивованих груп зможуть диктувати порядок денний і всій слабкій державі. Чия в цьому вина? – заявив Бутусов.