Події
7 лютого 2018
На Рівненщині чоловік через сон розкопав могилу матері
Працівник кладовища викликав поліцію, котра затримала порушника.
news-image

На Рівненщині затримали 55-річного чоловіка, який викопав труну матері з могили. Відкрити її він не встиг, бо завадив сторож кладовища, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Дві купи піску і якась невідома особа розкопує могилу. Вінки, хрести стояли поряд, все було розкидане", - розповів завідувач міським кладовищем Михайло Самчук, який твердить, що раніше подібного в житті не бачив.
"Докопав до труни, майже видніється кришка домовини. Кажу: що це коїться? На що він мені відповів: мені так треба, я мушу розкопати", - каже очевидець.

Працівник кладовища викликав поліцію, котра затримала порушника. 

"Як пояснив 55-річний костопільчанин правоохоронцям, останні декілька днів йому снилася нещодавно померла матір, яка просила забрати з домовини склянку, покладену при похованні", - розповіла представник поліції Ольга Олійник.

Невістка померлої пояснила, що з цієї склянки та пила чай, і син хотів зберегти її, як пам’ять. Як він наважився на такий учинок – жінка не розуміє. Припускає, що дуже переживає смерть матері. 

"Не спить, нервує. Він абсолютно адекватна людина, але вже до такого дійшло, то недобре це все", - пояснила вона.

За наругу над могилою законом передбачена кримінальна відповідальність.

"Людині неможна просто так прийти на кладовище і відкопувати могили і проводити будь-які інші пошкодження могил", - констатує заступник начальника Костопільського відділу поліції Юрій Регеза.

Ексгумація можлива лише в межах кримінального провадження задля з’ясування причин смерті або за рішенням суду в тих випадках, коли потрібно встановити батьківство чи ж визначити особу померлого за допомогою аналізів ДНК. 

"Людина має звернутися до суду або до судмедексперта, який проводить відповідні експертизи. Це з дозволу прокурора проводиться ексгумація", - пояснив юрист Віктор Ногачевський. В інших випадках розривати могили та відкривати домовини вважається наругою.
"Навіть після смерті людина має якісь права. До тіла має бути повага. Це визначено", - додав він.

Отже, тепер сину, який вирішив відкопати покійну матір, загрожує до трьох років за гратами. У поліції, попри свідчення, що чоловік здоровий, планують призначити підозрюваному психіатричну експертизу. 

Читайте також: Ноздровську вбивали кілька людей: резонансна заява батька загиблої