Світ
7 лютого 2018
США засуджують підписання президентом Польщі закону про Інститут нацпам’яті – Держдепартамент
6 лютого президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті.
news-image

У Державному департаменті США заявили, що засуджують рішення президента Польщі Анджея Дуди підписати зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Про це пише «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

«Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі підписав законодавство, яке накладає кримінальне покарання за приписування нацистських злочинів польській державі. Ми розуміємо, що цей закон буде переданий до Конституційного суду Польщі. Ухвалення цього закону негативно позначається на свободі слова і науковому дослідженні», – йдеться у заяві Держдепартаменту від 6 лютого з посиланням на голову відомства Рекса Тіллерсона.

У заяві також вказується, що США вважають такі терміни, як «польські табори смерті» «болючими і такими, що вводять в оману». Водночас «історичні неточності» такого характеру впливають на Польщу, але з цим потрібно «боротися так, щоб захистити основні свободи», вказано у тексті заяви.

«Ми вважаємо, що відкриті дебати, стипендії і освіта – найкращі способи протистояти поширенню помилкових виразів», – йдеться в заяві.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вирішив підписати закон про Інститут національної пам’яті. Одночасно президент повідомив, що передасть документ до Конституційного суду, щоб перевірити його конституційність.

У ніч на 1 лютого у польському Сенаті (а перед цим і в Сеймі) відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в 1925-1950 роках. Україна та Ізраїль висловили незгоду з ухваленням відповідного закону, назвавши його «необґрунтованим».

Читайте також:Ми занепокоєні зростанням антиукраїнських настроїв у Польщі, але не повинні опускатися до рівня польських політиків, - Гопко