Події
7 лютого 2018
Учені б’ють на сполох через ртуть, яка може вивільнитися внаслідок глобального потепління
Сумарно у вічній мерзлоті, за оцінками вчених, є близько 800 кілотонн ртуті, що приблизно в 10 разів більше, ніж загальний викид ртуті внаслідок діяльності людини за останні 30 років.
news-image

Геологи оцінили вміст ртуті у ґрунтах вічної мерзлоти та виявили, що в них міститься приблизно вдвічі більше ртуті, ніж у решті ґрунту, а також океанах і атмосфері разом узятих.Через танення льоду – в результаті глобального потепління – велика кількість ртуті може вивільнитися й завдати неабиякої шкоди екосистемам, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Про це, посилаючись на дослідження в Geophysical Research Letters.

З’ясувалося, що сумарно у вічній мерзлоті, за оцінками вчених, є близько 800 кілотонн ртуті, що приблизно в 10 разів більше, ніж загальний викид ртуті внаслідок діяльності людини за останні 30 років. Крім того, це значення більш ніж удвічі перевищує сумарний вміст ртуті в інших місцях, включаючи ґрунт, океан й атмосферу. За словами авторів дослідження, під час потепління й танення вічної мерзлоти (а це відбувається поступово) вивільнена ртуть, яка протягом приблизно тисячі років перебувала у «замороженому» стані, може досить сильно вплинути на екосистеми Північного півкулі.

При цьому, оскільки сучасні моделі сильно недооцінюють вміст ртуті в областях вічної мерзлоти, вони теж повинні бути частково переглянуті. 

Читайте також:Бій між Усиком та Гассієвим може відбутися на НСК «Олімпійський»