Суспільство
7 лютого 2018
У Вінницькій області школяр прибирає село від сміття, щоб подати приклад іншим жителям (відео)
11-класник Едуард Педоренко щодня після уроків бере рукавиці з пакетами і прибирає вулиці.
news-image

У селищі Стрижавка Вінницької області школяр вирішив сортувати сміття, щоб допомогти рідному селу і подати приклад іншим мешканцям. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на РБК.

У селищі Стрижавка Вінницької області 11-класник Едуард Педоренко щодня після уроків бере рукавиці з пакетами і прибирає вулиці. 

Усе зібране сміття він сортує і здає на переробку, а отримані гроші віддає воїнам АТО. Між тим у 10-тисячному селі сміттєві баки зустрічаються вкрай рідко, навіть на центральних дорогах, а тому багато викидають сміття прямо на узбіччя. Школяр вирішив допомогти рідному селищу і звільнити його від відходів. 

"Скло я окремо беру, щоб кращі мішки забрати, пластик окремо", – розповів він.

Після школи Едуард йде на ринок, де за кишенькові гроші купує рукавички та сміттєві пакети. За день збирає близько 20 пакетів з пляшками, пластиком і папером, а потім, з вчителькою і сусідами займається сортуванням і здає як вторсировину.

За місяць дохід від такої діяльності становить близько 500 гривень, які йдуть на допомогу військовим в зоні АТО. Збирати сміття з вулиць села школяр почав у минулому році, а до цього разом з друзями п'ять років поспіль прибирав місцевий пляж. Юнак каже, що цьому його навчили в школі, де на кожному поверсі стоять баки для батарейок, пластику і паперу – все це здають і заробляють на смітті.

"Купили і тенісні столи, і м'ясорубку, і проектну дошку купили в екологічний кабінет, майстерню купили для трудового навчання різні інструменти", – пригадала вчителька Стрижавської школи Людмила Мазай. Приклад 11-класника надихнув вже багатьох його знайомих.
"Дитина на річці в тому році близько 20 або 30 мішків сміття виволокла", – розповів житель селища Микола Запривода.

Цікаво, що комунальні служби в селі працюють, але вони не встигають прибирати за всіма людьми, які кидають сміття, а штрафи тут мало кого лякають. 

"51 гривня для фізичної особи і 850 – для підприємства, тобто, потрібен більш жорсткий контроль", – зазначив заступник Стрижавської сільського голови Ігор Гусак.

Між тим, Едуард впевнений, що його приклад наслідуватимуть і інші українці, а вже на майбутню весну планує влаштувати толоку в Стрижавці і запросити всіх земляків прикрасити рідне селище.