Світ
13 лютого 2018
Українська громада у Франції перейшла на григоріанський календар
Перехід є попереднім у контексті Єпархіяльної стратегії 2020.
news-image
12 лютого, у понеділок, українська громада Страсбурга перейшла на григоріанський календар у літургійних богослужіннях.

Про це повідомляє прес-служба Української греко-католицької церкви у Франції, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

"З ініціативи о.Івана Дуфанця, душпастиря та Судового вікарія Єпархії Св. Володимира Великого, українська громада м.Страсбурга, після попереднього опитування вірних, переходить на новий (григоріанський) календар у літургійних богослужіннях", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей перехід є попереднім у контексті Єпархіяльної стратегії 2020. Пробний термін застосування нового календаря у богослужіннях триватиме два роки. У випадку позитивного досвіду застосування нового календаря, у 2020 році перехід відбудеться остаточно.

"Перехід на новий календар не першкоджатиме єднанню українців Страсбурга зі своїми рідними в Україні. У святкуванні головніших свят року вони єднатимуться зі своїми рідними в Україні через спільний почастунок", - підкреслює УГКЦ.

Нагадаємо, у Паризькій Єпархії це вже друга громада, яка перейшла на григоріанський календар. Першою громадою стали українці студентського міста Лювен у Бельгії. Також громада французького міста Санліс має традицію святкувати Різдво Христове згідно григоріанського та юліанського календаря, а у питанні інших свят вони дотримуються юліанського календаря.