Оренда житла за новими правилами: що зміниться для українців
Вивести ринок із тіні, хоча б частково, могло б зменшення податку.
news-image

В Україні змінять правила оренди житла. У Кабміні готують законопроект, який визначить правила для орендарів і орендодавців. Крім цього, проект повинен вивести ринок оренди житла з тіні. Зараз приблизно 70% орендодавців не платять податків, повідомляє "Сегодня", передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

Розробку нового закону анонсував міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. Але деталей прийдешніх змін чиновник не розкрив.

Відомо тільки, що законопроект торкнеться правила вселення, отримання прописки і механізму виселення, якщо орендар порушить договір.

Як повідомляє видання, орендодавцям не вигідний офіційний договір. В Україні оренда житла регулюється Цивільним кодексом України. За законом, власник житла і наймач повинні укладати угоду. Після цього, раз у квартал, орендодавець зобов'язаний платити 18% податку на прибуток і 1,5% військового збору від отриманого доходу. Тобто, коли за квартиру власник просить 6000 в місяць, з цієї суми він повинен віддавати державі 1170 гривень.

Але тільки 30% українців офіційно здають житло.

"Після укладення договору орендарі мають право на тимчасову реєстрацію місця перебування, а господарі повинні платити податки. Але це все відповідно до закону. Насправді, все відбувається по-іншому. Господарі не платять податок, побоюються реєстрації місця перебування за адресою проживання наймачів житла. Договори зазвичай укладають формально, головне, щоб там був опис їх майна", - коментує директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова.

У нинішньому законодавстві істотних недоліків немає, вважає голова комітету Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас. Є проблеми, характерні для всього бізнесу. Це затягнуте і нечітке рішення суперечок між власником житла і орендарем в суді. Ну і небажання платити податки - тут закон нічого не змінить.

Податкова може дізнатися про факт здачі житла в оренду тільки в двох випадках. Перший - коли при укладенні договору присутній ріелтор. Справа в тому, що офіційні ріелтори раз у квартал подають до податкової звітності за договорами оренди.

"Це єдине джерело реєстрації факту оренди. Друге - це платник податків, який повинен сам піти в податкову і зареєструвати дохід від оренди. Якщо людина цього не робить, то в податковій немає можливості перевірити, чи здає він житло", - додає Едуард Бразас.

Коли в Україні підскочила вартість комунальних послуг, власники квартир перший час не йшли на поступки орендарям. Тільки після падіння попиту орендодавці почали пропонувати допомогу з субсидією і знижувати щомісячну суму квартплати.

Ніхто не хоче втрачати дохід. Якщо держава посилить контроль за сплатою податків, ситуація може повторитися, прогнозує Бразас. Але все буде регулюватися попитом.

Вивести ринок з тіні, хоча б частково, могло б зменшення податку. Так, у Верховній Раді лежить законопроект №4909, який пропонує брати з орендаря тільки 5% від доходу за оренду.

Самі власники квартир і орендарі повинні розуміти, що без договору, сподіватися, що будь-який спір вирішить поліція, не варто.

Також видання повідомляє, що в Україні можуть ввести орендне житло на державному рівні. Про це на початку лютого заявив заступник міністра Мінрегіону Лев Парцхаладзе. За його словами, у відомстві обговорюють введення державного житла, яке здаватиметься в оренду. Правда, такі пропозиції міністерство висуває щорічно. Будувати житло під оренду Зубко пропонував ще 2015-му. Але будівництво орендного житла практично не цікавить забудовників, відзначає прес-секретар корпорації "Укрбуд" Гліб Шемовнєв. Справа в тому, що житло для оренди потрібно не тільки побудувати, але ще і постійно забезпечувати його експлуатацію.

"Це постійні додаткові витрати, до того ж, непрофільні для забудовників, оскільки не мають відношення безпосередньо до будівельного процесу", - говорить Шемовнєв.

Друга причина - спорудження одного будинку під оренду буде окупатися 30-40 років, поки наймачі платять щомісячно. Це не дозволить почати новий проект відразу після завершення попереднього. Будфірми більш зацікавлені в тому, щоб продавати квартири, швидко повертати вкладені гроші і направляти їх на будівництво нових об'єктів. 

Читайте також: Польський працедавець зобов'язався оплатити лікування українки, якій не надав допомогу