Фотознімок атома переміг на конкурсі фотографій у галузі науки у Великобританії
На фото можна побачити позитивно заряджений атом стронцію.
news-image

Фотографія під назвою "Поодинокий атом в іоновій пастці" перемогла на конкурсі фотознімків в галузі науки, який проводиться Дослідницькою радою інженерних і фізичних наук Великобританії. Про це повідомив американський портал DPReview, передає «Є!»

За його даними, знімок був зроблений Девідом Недлінгером з Оксфордського університету. На ньому зображений позитивно заряджений атом стронцію, який утримується в нерухомому стані електричним полем, що виходить від металевих електродів. Устаткування було розміщено в спеціальній камері, всередині якої створювався вакуумний простір.

Щоб показати настільки мікроскопічний об'єкт, який неможливо побачити без спеціального обладнання, на нього був спрямований промінь потужного синьо-фіолетового лазера. В результаті цього атом став випускати поглинене їм від лазерної установки світло. Далі Недлінгер встановив на фотоапараті Canon 5D Mark II довгу витримку, тривалість якої була достатньою для того, щоб матриця камери змогла зафіксувати мікроскопічне сяйво, що виходить від атома. На отриманій фотографії воно виглядає як маленька плямка фіолетового кольору.

"Можливість сфотографувати атом заволоділа моєю уявою. Це своєрідний міст між мініатюрним квантовим світом і нашою макроскопічною реальністю. Попередні розрахунки показали, що у мене все може вийти, тому я озброївся штативом і камерою, і відправився в лабораторію. У підсумку мені вдалося зробити цей знімок", - розповів Недлінгер.

Дослідницька рада інженерних і фізичних наук створена в 1994 році для розподілу урядових грантів на перспективні дослідження в галузі фізики та інженерної діяльності. ЇЇ  річний бюджет становить близько £ 815 млн. Фотоконкурс, мета якого - надати можливість науковцям розповісти за допомогою фотографії про свої наукові дослідження, проводиться вже вп'яте.