Суспільство
15 лютого 2018
53% опитаних батьків визнають, що беруть на себе відповідальність в освітньо-виховному процесі дітей повною мірою – дослідження
Першими відповідальними за освіту та виховання дітей є батьки.
news-image

Близько третини батьків зазначили, що однією з найбільший проблем є недостатнє фінансування шкіл. Київ. 15 лютого. УНІАН. 53% опитаних батьків визнають, що беруть на себе відповідальність в освітньо-виховному процесі своїх дітей повною мірою. Про це йдеться у презентованих на прес-конференції в УНІАН результатах соціологічного дослідження «Освіта очима батьків», проведеного соціологічною агенцією «Фама» на замовлення Комісії у справах освіти та виховання Української греко-католицької Церкви та за підтримки благодійного фонду імені митрополита Андрея Шептицького, пише «Є!».

Як заявила голова Комісії у справах освіти та виховання УГКЦ сестра Христофора Буштин, першими відповідальними за освіту та виховання дітей є батьки. 

«Батьки мають передати також моральні, духовні цінності своїм дітям, передовсім, власним прикладом. Однак більшу частину дня дитина проводить в освітньому закладі. Тому церква завжди підтримувала батьків в їхній ініціативі створити конфесійні школи», - сказала вона.

Сестра Христофора зауважила, що батьки мають право обирати для своїх дітей такі навчальні заклади, які забезпечуватимуть продовження їхнього родинного світогляду і у освітній інституції, без додаткових витрат на оплату таких інституцій. 

«На превелике щастя, в Україні вже починає входити в дію новий закон про освіту, який передбачає такі субвенції для всіх форм шкіл», - зазначила вона.

Так, пояснила сестра Христофора, для них важливо було дізнатися, наскільки батьки відчувають свою відповідальність, приймають її, готові та знають, яким чином вони можуть реалізовувати свої права.

Своєю чергою, кандидат соціологічних наук, директор соцагенції "Фама" Мар’яна Малачівська, представляючи результати дослідження, зауважила, що 53% опитаних батьків «визначають персональну відповідальність за освітньо-виховний процес своїх дітей, але при цьому 51% респондентів переконані, що вони не можуть впливати на освітньо-виховний процес у навчальному закладі, де навчається їхня дитина».

30% опитаних вважають, що батьки і педагоги однаковою мірою відповідальні у цьому процесі. Натомість 3% визначили, що в першу чергу відповідальні батьки, а потім - педагоги. Менше 1% респондентів думають, що відповідальність є найперше у педагогів, а потім у батьків.

Водночас, 4% респондентів присвоїли одноосібну відповідальність за навчально-виховний процес дітей педагогам (навчальним закладам). Щодо форм залучення батьків до освітньо-виховного процесу та управління навчальним закладом, то це, згідно з відповідями опитаних батьків, відбувається, переважним чином, через участь у батьківських зборах (71% учасників дослідження); участь у співфінансуванні ремонтних робіт у класі / школі, оплата послуг прибирання (18%); участь у роботі батьківського комітету класу (17%).

Говорячи про проблеми у шкільній освіті, Малачівська зазначила, що тут близько третини батьків зазначили, що однією з найбільший проблем є недостатнє фінансування шкіл. 

«Найбільше опитаних батьків відзначили, що проблемою сфери освіти є недостатнє фінансування шкіл. Так вважають 28% учасників дослідження. 19% респондентів до проблем галузі включають важку програму… Також часто батьки називають проблемою низький рівень кваліфікації педагогів, непрофесійність (14%)», - йдеться у результатах опитування.

Так, кожного п’ятого респондента турбує перенасиченість навчальної програми; кожного сьомого - низький рівень кваліфікації педагогічного складу шкіл, де навчаються їхні діти; кожен десятий вважає проблемою потребу у здійсненні благодійних внесків на розвиток школи.

«Серед інших поширених проблем - нестача підручників та навчальних матеріалів, застаріла матеріально-технічна база школи, неякісне харчування, переповненість класів», - мовиться у дослідженні. 53% опитаних батьків не вважають, що загальна освіта в Україні є безкоштовною. Водночас, 28,7% опитаних батьків хотіли б, аби їхня дитина здобувала середню освіту у приватному навчальному закладі. При цьому, кожен четвертий (24%) з опитаних батьків переконані, що приватні школи є надто дорогими, кожен п’ятий (19%) зазначає, що не має фінансової можливості для приватної школи, а ще 12% позитивно оцінюють якість освітніх послуг у державній школі, де зараз навчається їхня дитина. Крім того, як показує дослідження, 36,1% респондентів вважають за потрібне формування сприятливіших умов з боку держави для збільшення чисельності приватних шкіл в Україні, 61,3% - з ними не погоджуються, а 2,5% - не змогли дати однозначної відповіді. 56,8% опитаних батьків поділяють думку, що церква та релігійні організації можуть співпрацювати з навчальними закладами у питаннях здійснення освітньо-виховного процесу, а для 50,7% респондентів важливо виховувати дітей у середовищі, побудованому на християнських духовних цінностях, мовиться у дослідженні. "Загалом 78% респондентів нічого не знають про приватні католицькі школи, 14% чули про приватні католицькі школи в Європі чи Україні та можуть назвати кілька (суб'єктивно оціночних) особливостей навчання в них, 8% опитаних батьків чули про такий тип шкіл, але не володіють конкретною інформацією", - зазначається у результатах опитування.

При цьому, батьки по-різному ставляться до створення приватних загальноосвітніх навчальних закладів релігійними організаціями: 9,6% цілком позитивно, 19,6% радше позитивно, 29,6% негативного та позитивно однаковою мірою, 17,5% радше негативного, 14,2% цілком негативного, а 9,4% вагаються з відповіддю. *** Опитування було проведено у вересні-жовтні 2017 року (польові роботи - вересень 2017).

Застосовувалась пропорційна стратифікаційна вибірка. Участь в опитуванні взяли 1000 батьків дітей віком від 7 до 16 років, які проживають у поселеннях міського типу (опитування не проводилось на території АР Крим, Донецької та Луганської областей).

Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 3,1% для показників близьких до 50%, не перевищує 2,7% для показників близьких до 25% або 75%, не перевищує 1,9% для показників близьких до 10% або 90%, не перевищує 1,4% для показників близьких до 5% або 95%, не перевищує 0,6% для показників близьких до 1% або 99%.

Читайте також:Вчителі інклюзивних класів одержать надбавки