Події
16 лютого 2018
У Туреччині трьох журналістів засудили до довічного ув'язнення
Жорстокий вердикт був швидко засуджений прихильниками свободи преси як руйнівний прецедент, який показує повне нехтування верховенством закону в Туреччині.
news-image

Турецький суд засудив шістьох обвинувачених, у тому числі трьох відомих журналістів, до довічного ув'язнення за звинуваченням у причетності до спроби державного перевороту в липні 2016 року. Про це повідомляє The Guardian, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Жорстокий вердикт був швидко засуджений прихильниками свободи преси як "руйнівний прецедент", який показує "повне нехтування верховенством закону" в Туреччині. Журналістів звинувачували в тому, що вони під час проведення ток-шоу передавали повстанцям зашифровані послання, крім того у своїх колонках для преси журналісти закликали до повалення уряду, а також підтримували з членами мережі Fethullah Gulen, який організував спробу державного перевороту.

За інформацією Комітету із захисту прав журналістів, щонайменше 73 журналіста залишаються за ґратами, що ставить Туреччину в найважчий тюремний список журналістів у світі, випереджаючи Китай і Єгипет. Відомі журналісти, засуджені у п'ятницю, включають братів Ахмета і Мехмета Алтан, які були затримані в 2016 році, і Назлі Иликака.

Варто відзначити, що нинішнє засудження Мехмета Алтана суперечить вердикту Вищого суду Туреччини. Суд вищої інстанції постановив звільнити зазначеного журналіста, оскільки його висновок порушила його конституційні права.

Вирок був винесений в той же день, коли ще один турецький суд розпорядився про випуск німецько-турецького журналіста Деніза Юцеля, який провів трохи більше року в попередньому ув'язненні без обвинувального висновку, у разі перевірки відносин між Анкарою і Берліном і підкреслив нестійкий стан свободи преси в Туреччині. Кримінальний суд Стамбула вирішив звільнити Юйцеля до суду, після того, як прокурори заявили, що вони завершили розслідування щодо журналіста.

Суд ухвалив обвинувальний висновок, поданий прокурорами, які клопочуть про 18-річний тюремний термін за звинуваченням у поширенні пропаганди від імені терористичної організації. Наказ про звільнення Юцеля був підтверджений державним агентством Anadolu, міністром закордонних справ Німеччини, і його адвокатом Вейселом Ок, який розмістив в Twitter фото журналіста, що обіймає дружину після свого звільнення.

Юцель, кореспондент Die Welt, був затриманий у День Святого Валентина рік тому після того, як вирушив у поліцейський відділок Стамбула для допиту. Він одружився у в'язниці і місяці провів в одиночній камері у в'язниці суворого режиму в Сіліврі за межами Стамбула.

Він провів 366 днів в ув'язненні без офіційних звинувачень. Затримання Юселя відбулося на тлі глибокого розриву відносин між Німеччиною і Туреччиною. Берлін заборонив міністрам Туреччини проводити зустрічі в Німеччині з громадянами Туреччини перед референдумом щодо президентських виборів і засудив зростаючий авторитаризм у Туреччині під керівництвом президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який, у свою чергу, засудив зростання ісламофобії в Європі.

У той же час, на даний момент надійшла інформація, що затриманих у Туреччині журналістів звільнили. 

"Коли ми почали підготовку до конференції з'явилася інформація про те, що журналісти, затримані в Туреччині, їх звільнили і це чудова новина. Я також вітаю тих, хто доклав зусиль, щоб це стало можливим", - повідомив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер сьогодні, 16 лютого.

Читайте також:У штабі АТО повідомили про загибель морських піхотинців

Читайте також:У Флориді в школі сталась стрілянина: є постраждалі