Суспільство
22 лютого 2018
Суд над українським журналістом Шаройко у Білорусі: вирок суду тримають у таємниці
Адвокат та слідчі нічого не коментують.
news-image

У ці дні має бути оголошення вироку суду у справі над українським журналістом Павлом Шаройком, якого у Білорусі звинуватили у шпигунстві. Але через закритість справи про неї нічого невідомо, які і те, чи оголошено вирок.

За даними "Радіо Свобода", вирок Павлу Шаройку вже озвучено, однак, як саме його покарали, не кажуть, вирок залишається в таємниці, передає «Є!». Формально Шаройка могли покарати позбавленням волі від 7 до 15 років.

Видання відзначає особливу закритість судового розгляду. Адвокат та слідчі нічого не коментують про перебіг суду не тільки журналістам, але й і посольству України в Білорусі. Кореспонденти зв’язувалися з речницею Верховного суду Білорусі Юлією Лясковою, з адвокатом Шаройка Ларисою Биковою. Проте вони відмовилися повідомити, чи був озвучений вирок Павлові Шаройку і яким він може бути.

Не має інформації, чи були свідки на процесі Павла Шаройка, у чому його конкретно звинуватили, чи взагалі завдав він шкоди білоруській державі. Невідомо також, хто був суддею, а хто прокурором.

Українського консула на процес та на оголошення вироку не запросили взагалі. Останній раз український консул бачив Павла Шаройка у грудні минулого року, потім консул змінився, і він же не мав можливості відвідати Шаройка в слідчому ізоляторі КДБ Білорусі.

Процесуально Павло Шаройко не може навіть оскаржити свій вирок, бо процес відбувався у Верховному суді.