Події
22 лютого 2018
Парламент Нідерландів проголосував за скасування закону про референдум, який блокував асоціацію України з ЄС
Проти проголосували 69 опозиційних депутатів.
news-image

Нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який в 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання "NOS" Зазначається, що 76 депутатів з коаліційних фракцій проголосували за законопроект, який регулює скасування чинного закону. Його подала міністр внутрішніх справ Кайса Оллонгрен. Проти проголосували 69 опозиційних депутатів.

Згідно з повідомленням, в ході дебатів стало зрозуміло, що "жодна з опозиційних партій не згодна з тим, як уряд хоче позбутися закону про референдум". Так, кілька опозиційних партій заявили, що спочатку хотіли побачити альтернативу, і вони не розуміють, чому Оллонгрен не дочекалася оцінки консультативного референдуму. Зауважується, що через кілька тижнів закон про скасування буде розглянуто в Сенаті (Верхня палата парламенту), де урядові партії теж мають сильну більшість. Як повідомляв УНІАН, 14 червня 2017 року у Нідерландах було опубліковано закон про ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - ЄС, який 1 червня було підписано королем Віллем-Александром і 13 червня підписано у Міністерстві юстиції країни.

Цей закон було схвалено у Сенаті 8 липня 2015 року. Однак 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо цієї угоди. Проти проголосував 61 % учасників референдуму, за - понад 38 %. Потім 15 грудня 2016 року на саміті ЄС лідери Євросоюзу погодилися з пропозиціями прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, які були спрямовані на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що була призупинена через негативний результат референдуму в Нідерландах. Пропозиції Нідерландів були оформлені у вигляду додатку до Угоди. 30 травня 2017 року у Нідерландах було схвалено законопроект про набуття чинності закону від 8 липня 2015 року про схвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 12 червня 2017 року голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Угода про асоціацію з ЄС остаточно стане чинною 1 вересня. 1 вересня 2017 року остаточно набула чинності Угода про асоціацію в частині поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною з Європейським Союзом.