Події
27 лютого 2018
Україна - найкорумпованіша країна після Росії
Серед сусідів України найкраща ситуація зі сприйняттям корупції у Польщі.
news-image

Україна стала найкорумпованішою країною Європи після Росії за підсумками 2017 року. У рейтингу сприйняття корупції від Transparency International наша держава посіла 130-місце.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Міжнародна організація Transparency International оприлюднила щорічний Індекс сприйняття корупції наприкінці лютого. Кожній країні присвоїли оцінку від 0 (дуже високий рівень корупції) до 100 (низький рівень корупції).

Україна цьогоріч отримала 30 балів зі 100 можливих, покращивши всій результат порівняно з 2016 роком лише на 1 бал. Тож на карті Європи Україна і Росія (в якої 29 балів) – найкорумпованіші країни.

Експерти зазначають, що незначного підвищення в рейтингу Україні вдалося досягнути завдяки тому, що у 2017-му українські антикорупційні органи (САП та НАБУ) направили до суду перші справи щодо підозр у корупції високопоставлених чиновників. Також серед причин незначного покращення – реформа ринку газу, робота реєстру електронних декларацій, перший рік реформи державних закупівель і використання системи ProZorro, а також зниження рівня корупції в поліції та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі.

Україна опинилася у компанії таких країн, як Гамбія, Іран, М’янма та Сьєрра-Леоне. Із ними ми ділимо 130 місце в рейтингу.

Серед сусідів України найкраща ситуація зі сприйняттям корупції у Польщі – країна з 60-ма балами посіла 36 місце у світі. Щоправда, порівняно з 2016 роком, поляки втратили 7 позицій. У Словаччині рівень сприйняття корупції оцінили у 50 балів. Всі інші країни-сусіди України набрали менше 50-ти балів.

Читайте також: На членів виборчих комісій у Криму чекає кримінальна відповідальність, – голова КВУ