Політика
28 лютого 2018
У Македонії протестували проти перейменування країни
Кілька тисяч македонців вийшли на вулиці.
news-image
Кілька тисяч македонців вийшли на вулиці в столиці Скоп’є, аби висловити протест проти можливої зміни назви країни за наполягання Греції, щоб покласти край тривалій суперечці довкола назви «Македонія».

Протестувальники вимагали припинити переговори і вигукували «Хай живе Македонія!», ховаючись від снігу під парасольками, і тримали в руках македонський прапор, повідомляє "Радіо Свобода", передає «Є!».

Протест організував Всесвітній македонський конгрес і декілька інших організацій. Вони звинуватили уряд прем’єр-міністра Зорана Заєва і головну опозиційну націоналістичну партію VMRO-DPMNE в зраді національних інтересів Македонії.

Раніше прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що запропонував чотири варіанти Греції в спробі вирішити багаторічну суперечку щодо назви «Македонія». Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія і Республіка Македонія (Скоп'є)

Нагадаємо: Афіни протягом багатьох років блокували заявки Македонії на вступ у ЄС і до НАТО, стверджуючи, що називатися Македонією не може одночасно дві території – країна і грецька провінція. Крім того, Афіни також заявляють, що, претендуючи на цю назву, Македонія привласнює частину давньої історії Греції.