Події
1 березня 2018
Компанія «Нафтогаз України» пропонує ввести обмеження на споживання газу
Юридично Україна має право використовувати газ, який йде з Росії, оскільки він оплачений.
news-image

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» пропонує 3-4 березня ввести обмеження на споживання газу через значне похолодання та дії російського «Газпрому», який відмовився поставляти газ Україні з 1 березня цього року, незважаючи на передоплату, повідомив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. 

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

«Що пропонується? Є план дій, затверджений наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 2 листопада 2015 року. Цей план дій передбачає введення спеціального режиму споживання газу, коли підприємства, які мають альтернативні види палива, переходять на альтернативні види, й доводиться працювати з компаніями теплової генерації зі зменшення споживання газу приблизно на 5-10%. Ми вважаємо, що цих заходів має вистачити, для того щоб не створювати дефіцит газу в системі й виключити ситуацію, до якої, як ми вважаємо, «Газпром» нас підштовхує, щоб скористатися транзитними потоками газу», - сказав Коболєв.
«Я пропоную Міністерству енергетики запустити цей план в дію починаючи з суботи, третього числа. На друге число у нас ресурс газу зараз закуповується, він порівняно дорогий, але ми його перекриємо. Субота-неділя - це та зона ризику, за яку ми переживаємо технологічно», - додав він, зазначивши, що після 4 березня очікується потепління, й споживання газу знизиться.

Голова «Нафтогазу» наголосив, що юридично Україна має право використовувати газ, який йде з Росії, оскільки він оплачений. При цьому проблема полягає в тому, що саме таких дій очікує «Газпром», «щоб із точки зору піару сказати європейцям: дивіться, знову беруть російський газ».

Читайте також: Газпром: з 1 березня поставок Нафтогазу не буде
Читайте також: Оплата комунальних послуг: скільки заборгували українці