Суспільство
9 лютого 2015
Міністр оборони Януковича зберігав понад 11 млн доларів у закордонному банку
Також стало відомо про більш ніж 740 клієнтів з Росії, які тримали на рахунках HSBC в цілому 1,7 млрд. доларів
news-image

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) спільно з французькою газетою Le Monde почав публікувати дані витоку інформації з швейцарського відділення банку HSBC про його клієнтів приблизно з 200 країн, повідомляє  Є | Єдність.інфо із посиланням на "Наші гроші".

Стало відомо про більш ніж 740 клієнтів з Росії, які тримали на рахунках HSBC в цілому 1,7 млрд. доларів

За даними видання, серед російських клієнтів банку немає перших осіб держави і великих політичних фігур, але є колишні чиновники, керівники «Роснефти», держбанкіри та їхні родичі. При цьому у деяких з них в 2006-2007 роках на рахунках було більше 1 млн. доларів.

З чиновників, які мали відношення до України, повідомляється про екс-міністра оборони Дмитра Саламатіна з уряду Віктора Януковича, який тримав на рахунках в HSBC 11,4 млн. доларів. Саламатін при Януковичу також очолював державні компанії «Укрспецекспорт» та «Укроборонпром». Також він обирався нардепом від Партії регіонів у 2006-2007 роках. В Україні Саламатін жив з 1999 року, раніше він був громадянином Росії і працював у комерційних структурах в Москві.

З російських чиновників та бізнесменів у розслідуванні згадуються екс-замміністра енергетики Петро Нідзельський (11 млн доларів), екс-голова Міндержмайна Фаріта Газізулліна (3,6 млн доларів, нині член ради директорів «Газпрому»), екс-голова Фонду соціального страхування та заступник керівника Федерального агентства з охорони здоров’я Юрій Косарев (2,5 млн.доларів), син колишнього заступника голови правління «Газпрому» В’ячеслава Шеремета Вадим (10,4 млн доларів), колишній президент «Роснефти» Сергій Богданчиков і колишній віце-президент «Роснефти» Анатолій Локтіонов, друг Володимира Путіна бізнесмена Геннадій Тимченко (сума вкладів не вказана).