Суспільство
6 березня 2018
Ахтем Чийгоз: Місце Путіна у клітці, а не в цивілізованому світі
Кримські татари закликали західну спільноту не визнавати результати виборів президента в Росії.
news-image

У понеділок, 5 березня, один з лідерів кримськотатарського народу, заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз закликав у Вільнюсі західне співтовариство не визнавати результатів майбутніх президентських виборів у Росії та бойкотувати Чемпіонат світу з футболу у цій країні, що відбудеться влітку 2018 року, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Лідери кримських татар Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров прибули до Литви у зв’язку з четвертою річницею захоплення Росією Криму. У понеділок вони зустрілися, зокрема, з президентом Литви Далією Ґрибаускайте.

«Результати виборів не повинні бути визнані ні європейською, ні світовою спільнотою», - наголосив під час прес-конференції Чийгоз.

Він висловив думку, що місце президента Росії Путіна «у клітці, а не у цивілізованому світі».

Лідер кримських татар також зазначив, що не можна «підтримувати проекти, що популяризують імідж Росії, наприклад спортивні змагання, такі, як майбутній Чемпіонат світу з футболу».

«Ми не повинні заохочувати іміджеві проекти, пов'язані, наприклад, зі спортивними заходами, такими, як майбутній Чемпіонат світу з футболу. Як може європейське співтовариство, європейські нації і народи, знаючи, що по сусідству в європейській державі Україна, гинуть тисячі невинних дітей і жінок, їздити в Росію, яка винна в цих злочинах, і брати участь у спортивних заходах? Наскільки потрібно втратити свою свідомість, свою гідність, щоб не поважати народ, який живе по сусідству і який опинився в такій великій біді?» - обурився Чийгоз.

Ахтем Чийгоз висловив велику подяку за підтримку України і майже 300 тис. кримських татар з боку Литви в конфлікті Росії і України. Представники Меджлісу представили на прес-конференції становище свого народу, стверджуючи, що з самого початку анексії в 2014 році вони стикаються з репресіями, масовими викраденнями людей, виселенням, знищенням української і татарської мов у школах, обмеженнями свободи преси - вони стверджують, що в Криму у татар вже немає жодного незалежного засобу масової інформації.

Водночас президент Литви Далія Ґрибаускайте наголосила, що її країна різко засуджує анексію Криму та підтримує збереження санкцій проти Росії, поки «агресор не залишить захоплену територію».

Вона зазначила, що кримських татар в Криму переслідують та піддають примусовій русифікації. Крім того, обмежують їхні права на свободу слова та віросповідання. Президент запевнила, що Литва робить все, аби міжнародна спільнота дізналася про ситуацію у Криму.

Після окупації Криму Росією у березні 2014 року з півострова виїхало понад 9 тисяч кримських татар, яким загрожували репресії з боку Росії. Ахтем Чийгоз повідомив, що нині в Криму є приблизно 100 політичних в’язнів, засуджених за невизнання «територіальної цілісності Росії», тобто за невизнання окупації, організацію масових протестів та іншу діяльність.

Читайте також: Росія вважає можливим введення миротворців на схід України тільки після його узгодження з Донецьком і Луганськом - Пєсков