Економіка та бізнес
6 березня 2018
Укртелеком можуть продати повторно, - Фонд держмайна
Укртелеком очікує повторний продаж, але держава також може прийняти рішення про використання його з точки зору операційної діяльності.
news-image

Фонд державного майна заявляє, що в разі повернення телекомунікаційної компанії "Укртелеком" державі вона буде повторно виставлено на продаж.

Про це в інтерв'ю "Українським Новинам" повідомив тимчасово виконуючий обов'язки голови ФДМУ Віталій Трубаров, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

"Перша і друга інстанція підтримала позов ФДМ з точки зору невиконання інвесторів взятих на себе зобов'язань, тобто не були внесені інвестиції на суму 450 млн гривень і не побудована окрема лінія спеціального зв'язку", - сказав Трубаров.
"Незабаром буде розглядатися касація, і, якщо вона підтримає - а ми вважаємо, підтримає - спроби ФДМ повернути цей актив у власність, то ми перейдемо до перерахування акцій ФДМ", - заявив він.

Трубаров додав, що "Укртелеком" очікує повторний продаж, але держава також може прийняти рішення про використання його з точки зору операційної діяльності.

Також Фонд державного майна заявляє про зацікавленість іноземних компаній в придбанні пакета акцій виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу в обсязі 99,567%.

"Підприємство готове до продажу. Ціна фактичного продажу буде складатися з коштів, які будуть зараховані до бюджету, та загальної суми боргових зобов'язань, які покупець має погасити", - заявив він.

Трубаров додав, що є іноземні компанії, зацікавлені у придбанні ОПЗ, але поки що без письмових заявок.

Як повідомлялося, 19 жовтня 2017 року Господарський суд Києва за позовом Фонду державного майна розірвав укладений в березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" з компанією "ЕСУ", яка належить бізнесмену Рінату Ахметову, тим самим повернувши пакет акцій "Укртелекому" у державну власність.

У Фонді держмайна повідомили, що компанія "ЕСУ" не виконала свої зобов'язання щодо інвестування 450 мільйонів доларів протягом 5 років у розвиток підприємства, через що фондом був ініційований позов про розірвання договору купівлі-продажу акцій "Укртелекому".

За рішенням суду з рахунків "ЕСУ" має бути стягнена пеня в розмірі 2,171 мільярда гривень, нарахована за неналежне виконання договору купівлі-продажу пакета акцій "Укртелекому".

12 грудня апеляційний суд відмовився задовольнити позов приватної компанії "ЕСУ" на рішення попередньої судової інстанції, згідно з яким у державну власність повернуто компанія-оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком".

У компанії "ЕСУ" повідомили про наміри подати касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій Укртелекому українській "дочці" австрійської компанії EPIC - фірмі ЕСУ - за 10,5 млрд гривень.

Потім ЕСУ перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ "ЕСУ".

Остання компанія була безпосереднім власником Укртелекому, контролюючи майже 93% акцій компанії.