Події
7 березня 2018
Проти ректорки медвишу Богомольця Амосової відкриті кілька кримінальних проваджень
В одній з кримінальних справ фігурують 10 фармацевтичних компаній.
news-image

У 2015-2016 роках проти відстороненої ректорки медуніверситету Богомольця Катерини Амосової відкрили кілька кримінальних проваджень.

Інформує «Є!», з посиланням на life.pravda.com.ua.

Причини – зловживання службовим становищем, завищення вартості будівельних робіт та незаконне завищення надбавок і премій.

Про це у колонці для "УП.Життя" пише член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова.

У 2015 році проти Амосової та її чоловіка Володимира Мішалова, який очолює кафедру хірургії в університеті дружини, відкрили кримінальне провадження за статею "зловживання службовим становищем".

Мовляв, клінічні випробування, які проводять у робочий час із залученням ресурсів та викладачів медвишу, приносили доходи не самому університету, а сім’ї ректорки.

В одній з кримінальних справ фігурують 10 фармацевтичних компаній, від яких у 2014-2017 роках подружжя отримувало гроші, "що в декілька разів перевищують суми коштів, що отримує університет", – йдеться в судовій ухвалі. Слідство триває уже 2 роки.

Устінова також пише, що Катерина Амосова виписувала самій собі премії у загальному розмірі майже 160% надбавки до зарплати та отримувати декілька окладів одночасно – від сумісництва посад у власному ВНЗ.

За словами експертки, у 2014-2015 роках ректорка сама собі встановила ряд надбавок без відповідного погодження з МОЗ, а ще одночасно з посадою ректора перебувала на посаді завідувача кафедри університету, що прямо суперечить закону.

Це також стало підставою для початку розслідування кримінальної справи.

У 2016 році розпочали ще одне кримінальне провадження через завищення вартості будівельних робіт у медичному університеті на 12,6 мільйонів гривень.

Тоді головним підрядником для ремонту корпусів обрали компанію ТОВ "Будівельно-проектна фірма Україна", керівником якої є Ляшук Костянтин Володимирович.

"За дивним збігом обставин людина з таким же ПІБ була помічником народного депутата Станіслава Довгого, батька одіозного екс-секретаря КМДА, а нині народного депутата з "Волі народу", Олеся Довгого", – пише Устінова.
Читайте також: Автобус наїхав на рятувальний вертоліт у Берліні: фото