Події
7 березня 2018
Поліція затримала 4 осіб, які під приводом збору коштів на АТО привласнили 7 млн гривень
Починаючи з 2012 року на гачок псевдоблагодійників потрапило понад півтисячі підприємців та агропромисловців з різних областей України.
news-image

Кіберполіція Полтавської області припинила діяльність злочинної групи, члени якої під приводом збору благочинних внесків для учасників АТО, лікування дітей та надання допомоги соціально незахищеним верствам населення привласнили понад 7 млн грн. Про це повідомляється на офіційному сайт Міністерства внутрішніх справ. Про це пише «Є!» з посиланням на 112.

За даними правоохоронців, починаючи з 2012 року на гачок псевдоблагодійників потрапило понад півтисячі підприємців та агропромисловців з різних областей України. До складу групи входило троє чоловіків та одна жінка.

Поліцейські встановили, що спільники обирали жертву і спочатку надсилали на офіційну скриньку електронного листа від фіктивної благодійної організації з відповідними реквізитами, печатками та підписами службових осіб. Головне правило, яким керувалися так звані соціальні інженери, — домогтися, аби угода відбулася негайно. Розрахунок зловмисників був простим — кошти, про які йдеться (а це приблизно від 1 до 85 тис. грн), для підприємства незначні, а тому з переведенням платежу проблем не буде.

Поліцейські влаштували вісім санкціонованих обшуків у центральному офісі псевдоблагодійників, розташованому в Києві, а також за місцем їхнього проживання. Було вилучено 14 одиниць комп'ютерної техніки, понад 30 мобільних телефонів, 15 флеш-носіїв інформації, три роутери, понад 29 сім-карт різних операторів, документація, чорнові записи, 12 печаток та штампів фіктивних благодійних організацій, 14 пластикових карт різних банків, на які жертви перераховували кошти, понад 5 тис. дол. На вилучені кошти накладено арешт, а банківські рахунки фіктивних благодійних організацій заблоковано.

Їхні дії кваліфікують як шахрайство, вчинене у великих розмірах, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, а також несанкціоноване поширення інформації з обмеженим доступом.

Усім чотирьом підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб із правом внесення застави в розмірі 1,2 млн грн кожному.

Читайте також:Депутат Житомирської облради вистрілив у себе