Політика
14 березня 2018
Присяга Меркель не обійшлася без інцидентів
Церемонія пройшла в Бундестазі.
news-image

Ангела Меркель склала присягу федерального канцлера, процедура не обійшлася без інцидентів. Церемонія пройшла в Бундестазі, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

Меркель пообіцяла "віддавати всі свої сили добробуту німецького народу", сумлінно виконувати свої обов'язки.

У цей момент на одній з гостьових трибун якийсь громадянин спробував розгорнути плакат на знак протесту, але його було негайно видалено із зали.

Після складання присяги президент парламенту Вольфганг Шойбле повідомив ще про один інцидент, що стався під час голосування з виборів канцлера раніше в цей день: один з депутатів сфотографував момент прийняття рішення в кабінці для таємного голосування і виклав фото в соціальні мережі. Це є порушенням закону, за яке Шойбле оголосив про накладення штрафу в розмірі 1тис. євро на винного.

Крім того, рано вранці, коли Меркель виходила з Бундестагу, щоб відправитися до президента за офіційним свідченням про призначення на пост, чоловік почав вигукувати щось на адресу глави урядів іноземною мовою, за що його було затримано поліцією.

За церемонією голосування і складання присяги прийшли поспостерігати багато близьких членів нового уряду, в тому числі чоловік Меркель Йоахім Зауер (який пропустив 3 попередні церемонії - в 2005, 2009 і 2013 рр.) та 89-річна мама канцлера Херлінд Казнера (вона була присутня всі попередні рази).

Незважаючи на те, що Меркель отримала необхідну кількість голосів - за неї проголосували 364 депутати за необхідних 355, це стало неприємним сюрпризом, оскільки депутатам Великої коаліції, яка сформувала уряд, належить в цьому парламенті 399 мандатів.

Після присяги Меркель і її міністри зібралися в президентському палаці, де глава держави вручив їм свідоцтва про призначення.

Нагадаємо, віце-канцлером, міністром фінансів став Олаф Шольц (СДПН).

В уряд також увійшли від Християнсько-демократичного союзу: Урсула фон дер Ляэн (Міноборони), Моніка Гютерс (Мінкульт), Петер Альтмаєр (Мінекономіки), Аня Карлічек (Міннауки), Юлія Клекнер (Мінсільгосп), Єнс Шпан (О); від Християнсько-соціального союзу: Хорст Зеєхофер (МВС), Герд Мюллер (Мінекономрозвитку), Андреас Шоєр (Мінтранс); від Соціал-демократичної партії: Хайко Маас (МЗС), Катаріна Барли (Мін'юст), Франциска Гіфай (Мінсім'ї), Свенья Шульце (Мінекології), Хубертус Хайль (Мінпраці).

Таким чином, в Німеччині після більш ніж 170 днів з моменту парламентських виборів нарешті створено уряд.

Читайте також: Меркель вчетверте обрали канцлером Німеччини