Події
19 березня 2018
Росія має відповісти на всі питання щодо отруєння Скрипаля, - заява міністрів ЄС
ЄС рішуче засуджує напад, скоєний проти Сергія та Юлії Скрипалів, під час якого також постраждав один правоохоронець. Такі нерозважливі та незаконні дії поставили під загрозу життя багатьох громадян.
news-image
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу під час зустрічі у Брюсселі закликали Росію відповісти на питання щодо отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля. Про це йдеться в офіційній заяві міністрів Євросоюзу, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

У ній зазначається, що ЄС рішуче засуджує напад, скоєний проти Сергія та Юлії Скрипалів, під час якого також постраждав один правоохоронець. Такі нерозважливі та незаконні дії поставили під загрозу життя багатьох громадян.

В Євросоюзі наголошують, що дуже серйозно ставляться до дуже ймовірного твердження уряду Британії, що саме Росія несе відповідальність за цю атаку.

"ЄС шокований використанням будь-якої нервово-паралітичної отруйної речовини військового класу, розробленого Росією, на європейській землі вперше за понад 70 років. Використання хімічної зброї ким завгодно при будь-яких обставинах є абсолютно неприйнятним і становить загрозу безпеці для всіх нас", - йдеться у заяві.

Таким чином, будь-яке використання такої речовини є явним порушенням Конвенції про хімічну зброю та міжнародного права і підриває міжнародний порядок.

"ЄС закликає Росію терміново відповісти на запитання, порушені Британією і міжнародним співтовариством, і забезпечити негайне, повне і всеосяжне розкриття своєї програми "Новачок" для ОЗХЗ (Організація із заборони хімічної зброї), - підсумували представники Євросоюзу.

Сергій Скрипаль - колишній полковник ГРУ. У Росії його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. The Times пише про його роботу на британську корону починаючи з 1995 року. 4 березня полковника та його дочку Юлію виявили у непритомному стані на лавці поблизу торгового центру в Солсбері й ушпиталили з симптомами отруєння сильнодіючою синтетичним речовиною. Вони досі перебувають у стані коми.

Пізніше з ознаками отруєння були госпіталізовані 2 британських поліцейських, які виявили уражених отрутою Сергія та Юлію Скрипалів. Один з них невдовзі прийшов до тями.

Сліди отрути знайшли у піцерії в Солсбері, де Скрипаль обідав разом із донькою.

9-10 березня на цвинтарі, де поховано сина "перебіжчика" Олександра та його дружину Людмилу, британські слідчі провели ексгумацію. Як зазначається, правоохоронців могли цікавити насамперед рештки Скрипаля-молодшого, котрий у 2017 році раптово помер ніби як від раку печінки, вирушивши з екскурсією до Санкт-Петербургу.

Газета The Telegraph оприлюднила версію, за якою токсичну речовину "Новачок", якою отруївся Скрипаль, могли підкинути його дочці, коли вона перебувала у Москві. Ще одна версія говорить про отруєння у їхньому будинку.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилання з країни 23 російських дипломатів. Крім того, Британія викликала російського посла та припинила двосторонні зв'язки з Росією. У відповідь на це Міністерство закордонних справ РФ оголосило персонами нон-грата 23 британських дипломатів.