Суспільство
20 березня 2018
Сьогодні у світі відзначають міжнародний день щастя: традиції і дивовижні факти про свято
Основна мета свята – нагадати всім, що варто радіти життю і бути вдячним за всі подарунки долі, навіть якщо іноді вона підкидає не надто приємні сюрпризи.
news-image

Чотири роки тому з'явилося одне з найоригінальніших і водночас незвичних свят – Міжнародний день щастя. Традиційно його відзначають саме 20 березня. Про це пише «Є!» з посиланням на Знай.

Звісно, на офіційному рівні вихідного нам ніхто не обіцятиме, але від цього дата не стала менш значущою для оптимістів всього світу. Основна мета – нагадати всім, що варто радіти життю і бути вдячним за всі подарунки долі, навіть якщо іноді вона підкидає не надто приємні сюрпризи.

Його визначили не випадково – на 20 березня також припадає день весняного рівнодення, коли ніч практично зрівняється зі світлою частиною доби. Автори ідеї хотіли показати: на щастя абсолютно всі мають рівні права, як і на те, аби щодня зустрічати сонце. Запроваджений Міжнародний день щастя резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 28 червня 2012 року. 

Вигадали його представники Бутану, невеликої держави в Південній Азії, між Індією і Китаєм. Місцевий уряд прагнув "зробити усіх громадян щасливими", там навіть зробили спеціальну державну комісію народного щастя і міністерство щастя, а загальноприйняте поняття валового внутрішнього продукту (ВВП) замінено там валовим національним щастям (саме цим показником визначається добробут нації).

Ідея була цікавою, тому одразу знайшла мільйони прихильників, в тому числі – у співтоваристві ООН.  Традицій ще небагато, адже свято відносно нове, втім щороку у різних країнах проводять семінари, конференції та тренінги, учасники яких розповідають про значення щастя для людини і діляться ідеями щодо поліпшення побуту і вдосконалення суспільства.

Долучаються до заходів також представники освіти, бібліотеки присвячують презентації книг саме цій тематиці та пропонують відвідувачам пройти унікальні психологічні тести на позитивне ставлення до життя.

Читайте також:У ніч на 25 березня Україна перейде на літній час

Читайте також:Перша леді розчарувала мережу декламуванням віршів Шевченка (відео)