Події
21 березня 2018
Скандал із Facebook: через витік даних 50 млн користувачів, компанія може стати банкрутом
Компанія Cambridge Analytica експлуатувала Facebook, щоб отримати мільйони профілів людей.
news-image

Новий скандал, пов'язаний з витоком даних 50 млн користувачів Facebook, вже призвів до втрати компанією 60 мільярдів доларів і може загрожувати її банкрутством. Засновник компанії Марк Цукерберг поки зберігає мовчання. Про це пише «Є!» з посиланням на ТСН.

Американська газета The New York Times і британське видання The Guardian написали про те, що компанія Cambridge Analytica зібрала і проаналізувала дані 50 млн користувачів Facebook без їхнього відома. Ці дані потім використовувалися для створення програми, здатної оцінювати переваги виборців і впливати на їхній вибір під час голосування.

Колишній співробітник Cambridge Analytica Крістофер Уайлі розповів журналістам, що компанія уклала угоду з фірмою викладача факультету психології Кембриджського університету Олександра Когана - вихідця з СРСР, що має російські корені. Крім того, що Коган працює в Кембриджі, він також викладає в Санкт-Петербурзькому державному університеті і навіть отримав з федерального бюджету РФ дворічний грант.

Олександр Коган розробив додаток - психологічний тест. Користувачам Facebook пропонувалося за гроші пройти його. Стверджувалося, що результати тесту будуть використовуватися задля науки і не будуть передаватися третім особам. При цьому програма запитувала і отримувала інформацію про профілі користувачів і їхніх друзів. Тест пройшли 270 тисяч користувачів соцмережі, але у підсумку компанія отримала відомості про 50 мільйонів осіб. Ці дані потім були продані компанії Cambridge Analytica.

Зібрані дані дозволили компанії створити повний профіль кожного користувача, в якому вказані його переконання, особливості характеру, уподобання, інтереси та багато іншого. Ці дані також допомагали оцінювати політичні уподобання виборців і впливати на їхній вибір під час голосування за допомогою максимально націленої реклами в Facebook.

“Ми експлуатували Facebook, щоб отримати мільйони профілів людей. І побудували моделі, щоб використовувати те, що ми про них знали, і цілитися в їхніх „внутрішніх демонів“, — сказав Крістофер Уайлі.

Читайте також:У Росії школярка відкрила стрілянину з пневматичного пістолета: 7 учнів постраждало