Політика
23 березня 2018
Данилюк: Рішення про націоналізацію Приватбанку коштувало платникам податків 148 млрд грн
Рішення приймав уряд.
news-image

Рішення про націоналізацію Приватбанку було дуже складним і коштувало платникам податків 148 млрд грн. Про це повідомив у парламенті під час Години запитань до уряду міністр фінансів Олександр Данилюк, передає кореспондент «Є!»

Він зауважив, що рішення стосовно націоналізації Приватбанку приймав уряд.

"Коли Нацбанком було прийняте рішення щодо ліквідації Приватбанку, уряд уважно зважив, чи можемо ми націоналізували його чи дати ліквідувати. І це було зважене рішення уряду - саме націоналізувати Приватбанк. Інакше б це призвело до дуже складних і важких наслідків для фінансової системи через те, що у нас тільки клієнтів Приватбанку налічувалось понад 22 млн людей, тобто майже половина населення України.

Тому ми вимушені були піти на націоналізацію, і на докапіталізацію Приватбанку, щоб він залишився на ринку, працював і був основою нашою банківської системи та забезпечував стабільність", - сказав Олександр Данилюк.

Міністр зазначив, що після націоналізації були розпочаті активні дії для того, щоб повернути кошти, які були виведені з Приватбанку. За словами Данилюка, наразі ведеться декілька судових справ як в Україні, так і поза її межами.

"В Україні ми подали до суду на попередніх власників Приватбанку, щоб притягнути іх до відповідальності через те, що вони довели банк до банкрутства На жаль, ця справа не рухається так активно, як ми б того хотіли", - поінформував він.

Урядовець висловив сподівання, що Генеральна прокуратура найближчим часом завершить справу щодо доведення до банкрутства і передасть її до суду.

Олександр Данилюк також повідомив, що ще одна справа стосовно попередніх власників на суму 2,5 млрд дол відкрита Приватбанком в юрисдикції Великобританії. Міністр зауважив, що всі активи попередніх власників зараз заморожені.

Читайте також: Гройсман впевнений, що у народних депутатів немає психічних розладів