Події
26 березня 2018
ІНП Польщі отримає від України тисячі документів про «польську операцію» НКВС
ІНП Польщі і три українські обласні архіви підпишуть договори про співпрацю.
news-image

Інститут національної пам’яті Польщі отримає тисячі документів з українських архівів на тему так званої польської операції НКВС, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Сьогодні у Варшаві відбудеться підписання договорів у цій справі. В урочистому підписанні документів візьме участь президент ІНП Польщі Ярослав Шарек та директор Державного архіву Одеської області Лілія Білоусова, її відповідник з Вінниці доктор Юрій Легун та директор Державного архіву Хмельницької області доктор Володимир Байдич. Під час так званої польської операції НКВС у 1937-1938 роках на терені Радянського Союзу було вбито щонайменше 111 тисяч поляків.

Президент ІНП Польщі Ярослав Шарек сказав, що одержані документи нагадають про забутих жертв цього злочину. Він додав, що завдяки цим документам, можна буде дізнатися, передусім, тисячі прізвищ вбитих поляків, а також протоколи їхніх допитів, обвинувальні акти та смертні вироки.

«Найважливіше – витягнути цих людей з небуття та показати механізм цього злочину», - наголосив президент ІНП Польщі.

За словами Ярослава Шарека, ця ініціатива – це великий успіх Інституту національної пам’яті. Він додав, що це показує діяльність ІНП у різних сферах. Як підкреслив голова ІНП, попри важкі відносини з Україною з інших питань, у науковій сфері ці відносини продовжуються та розвиваються.

Підписанню договорів передуватиме прес-конференція за участі президента ІНП та директорів українських архівів. Завдання проекту – оцифрування архівних документів з фондів українських архівів щодо політичних репресій проти поляків на території сучасної України у першій половині 20 століття.

Під час «польської операції» були вбиті та депортовані, зокрема, члени Польської військової організації, солдати, яких взяли у полон під час польсько-більшовицької війни, жителі колишніх теренів Речі Посполитої, що опинилися у кордонах Радянського Союзу внаслідок Ризького мирного договору, колишні діячі Польської соціалістичної партії, вчителі та священики.

Читайте також: Facebook шпигував за дзвінками і СМС користувачів